Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
НБС: Референтна каматна стопа остаје три одсто

НБС: Референтна каматна стопа остаје три одсто

(Бета) - Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) одлучио је данас да референтну каматну стопу задржи на нивоу од три одсто, саопштила је НБС.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је, пре свега, имао у виду очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, као и ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике.

"Након овогодишњег минимума у априлу, инфлација се, очекивано, вратила у границе циља и у јуну је износила 2,3 одсто међугодишње", наводи се у саопштењу.

До краја 2019. инфлација ће највероватније бити испод централне вредности циља, с тим да ће јој се, како наводе, привремено приближити у првим месецима наредне године због ефекта ниске базе с почетка ове године. Инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде и даље су ниска и усидрена око циља од три одсто, и за годину унапред, и за две године.

Извршни одбор је оценио да ефекти претходног ублажавања монетарне политике доприносе привредном расту, који се убрзава и који је, према прелиминарној процени Републичког завода за статистику, у првој половини ове године износио 4,5 одсто међугодишње.

Према оцени Извршног одбора, висок допринос привредном расту потиче од инвестиција, које ће у наредном периоду омогућити наставак диверсификованог раста извозно оријентисаних области привреде.

Раст инвестиција, како додају, подржан је повољним условима финансирања и растом кредитне активности, као и приливима страних директних инвестиција, које више него у пуној мери покривају дефицит текућег рачуна платног биланса и доприносе његовом смањењу у средњем року.

Извршни одбор сматра да је опрезност у вођењу монетарне политике и даље потребна, пре свега због неизвесности на међународном робном и финансијском тржишту.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 6. септембра 2018.


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa