Инфо

7. фебруар 2024.7. феб 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Пољопривредници позвани на састанак у Владу Србије, на њихов захтев

Представници удружења пољопривредника Србије су на њихов захтев позвани на разговор у Владу 12. фебруара око нејасноћа са пријављивањем обрадивих површина у е-аграр, тражених субвенционисаних кредита и решавања проблема дугова по основу неплаћених доприноса у фонд Пензијско-инвалидског осигурања (ПИО).

Председник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић рекао је за Бету да пољопривредни произвођачи имају проблем са пријављивањем обрадивих површина у е-аграр због добијања субвенција по хектару јер се статус појединих парцела не поклапа са подацима у катастру и на сателитском снимку.

"Тражимо 30 дана за исправку грешке која може настати због пријављивања обрадивих парцела у е-аграр, пошто не знамо да ли да се руководимо стањем у реалности или у катастру", рекао је Матковић.

Навео је да Министарство пољопривреде прети да ће за погрешне податке казнити газдинства стављањем у "пасиван" статус, што значи да неколико година неће моћи да добију субвенције по хектару.

Он је рекао да преговори о захтевима који су испостављени Влади Србије, после новембарског протеста прошле године, за обезбеђење субвенционисаних кредита са један одсто камате и решавање проблема астрономских дугова ПИО фонду, нису одмакли од почетка.

Пољопривредници су истакли листу захтева на састанку са премијерком Аном Брнабић 26. новембра 2023, а на тој листи су били и обезбеђење повољних кредита и отпис дугова према ПИО фонду.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa