Инфо

23. фебруар 2024.23. феб 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Предавање о ХПВ вакцинацији у Основној школи Мајур

Предавање о ХПВ вакцинацији одржано у четвртак у Основној школи Мајур једно је у низу скупова с циљем да се реше недоумице у вези са том темом и промовише тај вид заштите од карцинома изазваних овим вирусом. Намењено је родитељима деце од девет до 15 година, а одзив је показао да постоји интересовање да добију тачне информације, како би донели исправну одлуку. Говорили су представници Дома здравља „Др Драга Љочић“, педијатар Снежана Гавриловић и начелник Службе за здравствену заштиту жена, специјалиста гинекологије и акушерства, др Бранко Мишић.
Фото: Глас Подриња

Др Гавриловић је навела да су најчешће недоумице у вези са вакцином које родитељи имају да ли она утиче на плодност и колико има везе с тим да ли је наступила менарха (прво менструално крварење) код девојчица.
Др Снежана Гавриловић (Фото: Глас Подриња)

-Треба да разјаснимо ту дилему да је ово једна од вакцина која је према стручној литератури и сазнањима која ми поседујемо можда највише испитивана у свету, да се овај тип вакцине који ми имамо код нас 15 година примењује, а дато је више од 500 милиона доза и нису забележена никаква нежељена дејства. Препорука Светске здравствене организације, која је оценила ову вакцину као екстремно, високо безбедну је гаранција да и ми деци можемо безбедно да је дамо- истакла је др Гавриловић.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ наглашава да ова вакцина помаже у превенцији инфекције врстама ХПВ-а који могу узроковати карцином усне дупље, ждрела, пениса и ануса, као и појаву гениталних кондилома. Вакцинисани дечаци имају мање могућности да пренесу ХПВ инфекцију својим партнеркама. Надовезујући се на предавање о превенцији инфекције ХПВ вирусом, др Мишић је истакао последице које тај вирус који се преноси сексуалним контактом изазива.
Фото: Глас Подриња

-Пре свега сам се осврнуо на карционом грлића материце, један од најчешћих карцинома код жена, а који може да се превенира вакцинацијом, предавањима и едукацијом. У овом случају нам је циљ да упознамо родитеље да на време доведу децу којој је до сада држава обезбедила вакцину која ће спречити настанак овог карцинома. Потребно је да се јаве код изабраног педијатра у оквиру редовних долазака, нарочито систематских прегледа. Предвиђено је да се вакцина прими између девете и 19 године, а намењена је и дечацима и девојчицама. Идеално би било пре ступања у сексуалне односе, јер је тада највећа и заштита, али је дозвољено чак и када су сексуални односи већ постојали, због тога што не мора да значи да се особа у том моменту заразила тим типом вируса- рекао је др Мишић.

Др Бранко Мишић (Фото: Глас Подриња)

Додао је да земље које су раније почеле са вакцинацијом, попут Аустралије, имају много нижу стопу карцинома, те да су њихова предвиђања ако се настави тај тренд вакцинације да ће до 2035. карцином грлића материце бити у потпуности искорењен.
Фото: Глас Подриња

Како је објаснио координатор превентивног центра Дома здравља „Др Драга Љочић“ Милан Алексић, планирано је да обиђу све основне школе на територији града Шапца.
Милан Алексић (Фото: Глас Подриња)

-До сада смо обишли четири основне школе, а у току марта у плану су нам и остале. Циљ овог предавања је да подигнемо свест о значају вакцинације код родитеља деце којима је ова вакцинација и намењена. Овим путем позивамо све родитеље да се јаве код свог педијатра, јер је вакцина стопостотна, најбезбеднији вид заштите и једини вид превенције који препоручујемо и промовишемо- подвукао је Алексић.


Наредно предавање биће одржано у Основној школи „Вук Караџић“ у среду, 28. фебруара, од 18 сати. Из Дома здравља позивају се родитеље деце од 9 до 15 година да дођу и информишу се о тој теми.
Д.Д.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa