Инфо

29. фебруар 2024.29. феб 2024.
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Bournout свеприсутан, али непризнат

Сагоревање на послу је једно од најприсутнијих обољења савременог доба међу запосленима, ипак код нас се не признаје као званични синдром.

Иако је Светска здравствена организација још 2019. године најавила увођење овог синдрома сагоревања на послу (боурноут) у Међународну класификацију болести, са препоруком да се од јануара 2022. године примењује у земљама чланицама Светске здравствене организације у Србији се то још није десило.

Image by Gerd Altmann from Pixabay


Како сазнаје Експија у Министарству здравља, разлог због којег се код нас синдром изгарања на послу још није нашао у званичном шифрарнику јесте то што се чека да се струка о томе изјасни.

-Струка треба да се изјасни да ли се синдром изгарања на послу може подвести под једну од законских формулација које су предвиђене као разлози за боловање. А то су или "услед болести или повреде" или "услед професионалне болести или повреде на раду" - рекли су за еКапију у Министарству здравља.

Симптоми који указују на сагоревање су: умор, потешкоће са спавањем, промене у апетиту, главобоље, болови у мишићима, недостатак мотивације, осећај сумње у себе, страх од неуспеха, усамљеност, општи осећај незадовољства, социјална изолација, неизвршавање обавеза, изливи беса у вези са послом.
Екапија/Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa