Инфо

12. март 2024.12. мар 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

У Одсеку за пољопривредно-пословне студије отворена изложба "Геопарк Ђердап"

Изложба фотографија "Геопарк Ђердап - путовање кроз први и једини геопарк у Србији", отворена је у просторијама Одсека за пољопривредно-пословне студије Академије струковних студија Шабац. Изложбу реализују ЈП "Национални парк Ђердап" и Одсек за пољопривредно-пословне студије.


Фото: Глас Подриња


Изложба ће бити отворена наредних месец дана.

Јелена Бујдић Кречковић (Фото: Глас Подриња)


-Србија је прелепа земља и сваки део Србије има неке своје лепоте. Ми мислимо да је Источна Србија и Ђердап један од најлепших делова Србије, па и Европе. Живот у нашем крају траје 10 миленијума без прекида. Наша изложба јесте путовање кроз први и, за сада, једини геопарк у Србији, али и путовање кроз време. Због обиља природних вредности још су стари Лепенци живели у нашем крају, затим су дошли Римљани, па после тога средњи век, било је Угара, Срба, Ђердап је био сјајно место где су се људи борили за превласт између Истока и Запада. Онај ко је имао Ђердап могао је да путује и на једну и на другу страну. Сви који виде ову изложбу провериће истинитост речи Плинија Млађег "Величанствено је стајати на обали Дунава" јер и после 2000 година то је исто тако, рекла је Јелена Бујдић Кречковић из ЈП "Национални парк Ђердап.

Др Милан Глишић помоћник председника Академије за развој и сарадњу са привредом истакао је да је изложба од великог значаја, пре свега, за њихове студенте, али и за средњошколце.

Др Милан Глишић (Фото: Глас Подриња)


-Наше колеге из ЈП "Национални парк Ђердап" омогућиле су нам да наши студенти имају прилику да бар на овај начин уживају у погледу на прелепи Ђердап. Многи од нас нису имали прилику да посете ово место, тако да је ово изузетна промоција геопарка, а такође и промоција природних лепота наше земље генерално, као и потребе да се та природа сачува и заштити, рекао је Глишић.

Фото: Глас Подриња


Свечано отварање изложбе почело је интонирањем химне. Након тога присутнима су се обратили представници руководства Академије струковних судија Шабац, представници управитеља и руководства геопарка "Ђердап", који су одржали краће предавање. По завршетку предавања ученици Музичке школе "Михаило Вукдраговић" извели су кратак музички програм.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa