Инфо

24. март 2024.24. мар 2024.
Вече у част Јездимира Алимпића (фото: Мачва инфо)

Вече у част Јездимира Алимпића (фото: Мачва инфо)

У част Језде Алимпића

Смотра ветеранских ансамбала, у организацији Фолклорног ансамбла „Ђидо“, организована је у Сали Културно-образовног центра у Богатићу. Пре пет година мачвански фолклористи одлучили су да овај весели догађај носи име по истакнутом културном раднику и заљубљенику у народну традицију, Јездимиру Језди Алимпићу.

Наступило девет фолклорних ансамбала (фото: Мачва инфо)


Чувени Језда још почетком седамдесетих година прошлог века, у овом крају, али и шире, свим срцем и са бескрајним ентузијазмом посвећивао се својој великој љубави – музици и аматеризму уопште. Творац је женске певачке групе „Станарице“, основао је и „Мачванске јаране“, мушку певачку групу која је 1990. године снимила ЛП плочу, чији излазак на светлост дана Језда није доживео, јер је преминуо два месеца раније, у 49. години живота. Алимпић је значајно допринео да мачванска младост пропутује Европу и покаже резултате свог рада на очувању традиције свога краја и народа.

На смотри је наступило девет фолклорних ансамбала и то: АНИП “Зворничко коло” из Великог Зворника, ФА “Бранко Радичевић” из Сремске Митровице, КУД “Електропорцелан” из Аранђеловца, КУД “Абрашевић” Шабац, Удружење “Фолклорика” из Новог Сада, УА “Чивија” из Шапца, ФА СПКД “Просвијета” из Брчког, АНИП “Таурунум” из Земуна и домаћин, ФА “Ђидо”.
Мачва инфо

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa