Инфо

13. април 2024.13. апр 2024.
ОФК с почетка седамдесетих (фото: https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-1/2289365/sportski-spomenar.html)

ОФК с почетка седамдесетих (фото: https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-1/2289365/sportski-spomenar.html)

Мачва против ОФК Београда - Мачва против великана

ОФК Београд, ривал Мачве (субота, 16:00), један је од најпознатијих клубова Србије, али и бивше Југославије. Већи део историје ондашње државе провели су у елити. Постизали су успехе на домаћој и међународној сцени.

Пет пута су освајали Куп, два пута били вицешампиони, играли полуфинале Купа купова 1963. године. Елиминисали су Наполи на том путу, а бољи од њих био је каснији освајач Тотенхем. Деценију касније стигао је до четвртфинала Купа УЕФА. Елиминисао их је Твенте, пре тога су они показали више од Фејнорда.

славна прошлост (фото: Историја екс Ју фудбала - фб страница)


Сантрач, Петковић, Скоблар, Милутиновић, Шестић, Шекуларац, Степановић, Пјановић, Коларов, Ивановић, неки су из плејаде познатих играча овог клуба.

Ерић, Зечевић, Шаранов, Ивеља, Камбер, Шарац, Касалица су део некадашњих играча "романтичара" који су почетком века једну или више сезона у дресу Мачве као позајмљени фудбалери Београђана.

ОФК и БСК

Званично се клуб позива на континент са БСК, предратним клубом, иако то нема потпуну заснованост. Предратни БСК је угашен након Рата. После Рата је формиран Металац, клуб металских радника. У оснивању су учествовали, између осталих играчи БСК.

На иницијативу Владимира Дедијера име Металца је промењено у БСК. Иако је било отпора, он је био навијач овог клуба до 1941. и подржао је ту опцију. Средином педесетих део руководства Партизана напушта клуб и формирају екипу Шумадије. Када су клубови фузионисани најпре је назван БСК Шумадија, а потом је 1957. променио име у ОФК Београд.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa