Инфо

16. април 2024.16. апр 2024.
Завод за јавно здравље Шабац

Завод за јавно здравље Шабац

Обавештење Завода за јавно здравље Шабац

На основу података добијених из Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом), која израчунава Индекс квалитета ваздуха, као и података добијених стандардним методама са мерних места Бенска Бара, Аутобуска станица, Касарна, Чавић, Геронтолошки центар и Завод, Заводал за јавно здравље Шабац обавештава грађане да квалитет ваздуха, у протеклих седам дана, није имао прекорачење дневних граничних вредности за загађујуће материје које су обухваћене мониторингом.

Детектовано је прекорачење граничних вредности концентрације, на сатном нивоу, за суспендоване честице ПМ 10 и ПМ 2,5 честице у више наврата. То се дешавало у вечерњим и јутарњим часовима. У тим тренуцима, Индекс квалитета ваздуха је био погоршан и квалитет ваздуха оцењен као загађен и јако загађен. Највише вредности суспендованих честица су измерене 12.04. у вечерњим часовима. И даље је у току је грејна сезона што, уз остале изворе загађујућих материја, доприноси повећању загађења, првенствено суспендованим честицама и чађи.

Период топлијег времена, уз чешћу појаву ветра, је утицао на поправљање квалитета ваздуха.

Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају свој активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

Све здравствене препоруке везане за стање квалитета ваздуха се налазе на порталу Шабац ЕКО и мобилној апликацији Чувар здравља, као и на интернет страници Завода за јавно здравље Шабац.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa