Инфо

19. април 2024.19. апр 2024.
(Фото: Глас Подриња/Ј.Р)

(Фото: Глас Подриња/Ј.Р)

Изложба музејске аквизиције 2012-2023.

90 година Народног музеја у Шапцу

Изложбом музејских аквизиција, Народни музеј у Шапцу обележава значајан јубилеј
деведесет година од оснивања збирке. Формирање колекција- евидентирање и чување материјалне културне баштине, као и његово излагање и интерпретирање, представља основну делатност музеја, наводе из ове градске установе култур.


-Изложба аквизиција је прилика да грађанство разуме колико је допринос сваког појединца битан да се музејске збирке развијају, напредују и увећавају. Поклони и откупи истовремено су важни како за музеј,
као установу која баштини и презентује културно материјално наслеђе једне заједнице, тако и и за појединце, који се поклањањем предмета музејима чувају од заборава. Изложба је припремана је врло детаљно, са циљем да испоштује савремене принципе музеолошке делатности и да истовремено уз мултимедијалне садржаје, буде занимљива, атрактивна и едукативна свим генерацијама које су у прилици да је посете- појашњава археолог Гордана Ковић.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.
Поставка је реализована поводом Дана града Шапца и девет деценија оснивања збирке на шта су посебно поносни, нагласила је директорка Народног музеја у Шапцу Мирјана Перић.

-Овогодишњу излагачку сезону посвећујемо деведесетогодишњици од снивања прве збирке. Иако је званично само један аутор потписан, изложба је резултат рада комплетног колектива. Позивам све да дођу, погледају поставку и уживају у магичној изложби.


Укупан број предмета које је Музеј сакупио, сачувао, реконструисао и о којима брине је распоређено у двадесет три збирке и један легат (Живорада и Радмиле Михаиловић) и броји више од 20.000.
Кустоси Народног музеја у Шапцу (Фото: Глас Подриња/Ј.Р.)

Историчарка уметности Татјана Марковић истиче да је ликовна збирка Народног музеја у Шапцу формирала се од самог настанка Музеја, а развијајући се током деценија, и данас са преко хиљаду артефаката представља значајан део баштине коју чува ова установа културе.

-Током година које обележавамо овим аквизицијама приновљено је деведесет дела уметника који су стварали од почетка двадесетог века до данас за Ликовну збирку, шест за Збирку примењене уметности, а формирана је и нова - Поклон збирка Миликић Ралетић", настала захваљујући препознавању значаја очувања наслеђа. Поклон збирка, у којој се налазило 220 предмета од којих је 189 инвентарисано а преостали евидентирани и смештени у студијску збирку, јединствено је и непоновљиво наслеђе уметнице Маре Лукић Јелесић. Осим слика, акварела, цртежа, скицен блокова, ту су и разне интимне стручне забелешке, фото албуми, писана грађа, књиге, разгледнице, дирљиви ратни дневник - додала је
Татјана Марковић.

Етнолог Александра Јовановић наводи да је Етнолошка збирка Народног музеја Шабац је у периоду од 2012. до 2023. године значајно обогаћена бројним поклонима.

-Поред предмета друге половине 20. века (дечје играчке, гардероба, обућа, модни аксесоар, предмети од
домаће радиности рађени техником кукичања (хеклања) и индустријски производи. На 100-годишњицу страдања Шапца у Првом светском рату, 2014. године Градимир Миликић из Београда је Народном музеју Шабац поклонио више од 3 000 предмета.

Заменик градоначелника Шапца Милан Мачван позвао је суграђане да посете Народни музеј у Шапцу и излобжу поводом важног јубилеја.

-Позвао бих све Шапчане и Шапчане да искористе прилику и посете Музеј, актуелну поставку и погледају све оно што је ова установа културе у протеклих десет година учинила на пољу заштите културе и чувања вредних предмета.

Фото: Глас Подриња/Ј.Р.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa