Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Дом здравља „Др Драга Љочић“

Дом здравља „Др Драга Љочић“

Недеља превенције повреда у саобраћају

Широм света, у последњој недељи априла месеца, скреће се пажња на превенцију повреда у саобраћају. Представници Дома здравља „Др Драга Љочић“ одржали су предавање ученицима ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу у саставу - ВМС Сузана Зорић, др Александар Рељић, техничар Милан Ђекић, возач Александар Дукић. Организатор је Милан Алексић, уз подршку директорке установе др Јасмине Станковић и главне сестре Драгане Симеуновић, пренето је на званичној Фејсбук страници те установе.
Дом здравља „Др Драга Љочић“

Кроз интеракцију са ученицима осмог разреда, размењене су информације о мерама опреза у саобраћају, заштитној опреми и интерактивна радионица – симулације повреда и указивање прве помоћи (повреда руке, скочног зглоба и несвесна стања ). Ученици су упознати са позивањем Хитне помоћи (194) али и о неопходним информацијама и опису повреда приликом позивања. Тако да су на овај начин били слушаоци и активни учесници.

Саобраћајне несреће имају високу стопу смртности, инвалидитета, физичких и психичких траума и један су од водећих узрока смрти младих особа. Из Агенције за безбедност саобраћаја наводи се да у Србији у саобраћају годишње страда више од 500 лица, док више од 3 000 претрпи лакше, а око 19 000 тешке телесне повреде.
Дом здравља „Др Драга Љочић“

Прекорачење брзине, вожња под утицајем алкохола и психоактивних супстанци су водећи фактори настанка незгода–наводи директорка др Јасмина Станковић.

Једно од поражавајућих података је да половину погинулих лица у саобраћају чине пешаци и возачи двоточкаша .Закон о безбедности саобраћаја је у марту ове године донео Правилник везан за издавање и обележавање лаких електричних возила као и њихову евиденцију, јер је све већи број корисника тротинета од стране млађе популације.
Дом здравља „Др Драга Љочић“

Циљ овог предавања је да се апелује на одговорно понашање појединца као и на поштовање саобраћајних прописа и знакова, правилно реаговање приликом несреће, везивање сигурносног појаса свих учесника у саобраћају, да би се допринело смањењу повреда. Директорка је овом приликом уручила дипломе најбољим учесницима, као и захвалнице директору школе и Служби хитне медицинске помоћи.
Г.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa