Инфо

15. мај 2024.15. мај 2024.
Председник Општине Богатић Милан Дамњановић- званична Фејсбук страница

Председник Општине Богатић Милан Дамњановић- званична Фејсбук страница

Промоција књиге "Константин - Књига о Винаверу - Српство као судбина"

Другог дана јубиларне десете манифестације "Дани Јанка Веселиновића" у организацији Народне библиотеке приређена је промоција књиге историчара и писца, Бранислава Станковића "Константин - Књига о Винаверу - Српство као судбина".

О књизи је, уз аутора, говорио књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков, који је истакао да "књига коју нам је понудио Бранислав Станковић није класична биографија, није класична историјско научна студија, нити студија из домена историје културе, није ни искључиво публицистичка или фељтонистичка књига, није писана суво историјографски.
Председник Општине Богатић Милан Дамњановић- званична Фејсбук страница

-У њој има елемената за које ће неко изнаћи да су изразито литерарни, поготово када настоји да неке личности описно карактерише. Књиге трају дуже од генерације, а сећање је једино што човек у животу аутентично има, поред знања. Читајте књигу Бранислава Станковића, будите задовољни тиме што смо савременици, што мислимо или осећамо слично и што смо вечерас били сведоци једног значајног догађаја. Окупили смо се у доброј вери да поздравимо и похвалимо оно што је добро, желећи да се поново сусретнемо, да поново чинимо исто и да кроз то чињење истог и ми будемо поноснији и бољи људи- рекао је у свом обраћању Аћимовић Ивков.


Станковић је истакао да је Винавера, али и још неке значајне људе поменуте у овој књизи са поднасловом „Српство као судбина“, красио истински патриотизам.

-Тај истински патриотизам од њих је начинио истинску елиту српског народа. А шта је оно што њих разликује од квази елите? То је спремност на жртву, то су људи који су били спремни да све оно што су стекли у свом животу жртвују за Србију. То је онај период када је Србија била мала, а кад су по њој ходали велики људи, како је говорио мој професор Самарџић. Такав је био песник Милан Ракић, такав је био и син Бранислава Нушића, Страхиња Бан Нушић, који са 19 година долази са Сорбоне и гине 1915.код Пожаревца, а у његовом џепу проналазе писмо које је упутио своме оцу. У њему се каже „Ако погинем, немој да жалиш! Погинуо сам за оне идеале за које смо се борили и за оно што сам највише волео. За Србију!“. Ово је књига о тим људима и ја сам покушао да на једноставан начин подсетим све нас ко смо, шта смо, где смо били и докле смо стигли- истакао је Бранислав Станковић.


Свечана сала Скупштине општине Богатић, чини се, била је мала да прихвати све који су пружили свесрдну подршку нашем суграђанину Браниславу Станковићу, чији је допринос развоју културе, очувању традиције и промовисању нецензурисане историје немерљив, оценио је председник Општине Милан Дамњановић.

-Сигуран сам да је сваки Мачванин поносан на њега, подједнако као и књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков, који је у суперлативу говорио о значају Станковићевих дела, са акцентом на књигу која је овом приликом промовисана. Уз дужно поштовање и дивљење елоквенцији господина Аћимовића, морам да запазим да је зафалило речи којима би се дочарао значај и допринос Бранислава Станковића мачванској култури уопште. Бранислав Станковић је изузетно драг, цењен и поштован грађанин, али и сарадник општине Богатић, на првом месту човек чија се реч у Богатићу увек радо чује. Зато је вечерас било право задовољство бити део овог догађаја. У име свих мештана општине Богатић, користим прилику да му честитам и захвалим- рекао је Дамњановић.
Извор: Мачваинфо.рс /ПО Богатић/ Фејсбук

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa