19. септембар 2024.19. сеп 2024.
Фото: Глас Подриња
Робе има али не и гужве на Кванташу
Септембар месец обично је време за спремање зимнице. На шабачком Кванташу ипак нема велике гужве и углавном се још увек, купују мање количине сезонског поврћа
Увелико је време када би на сваком кораку требало да мирише кувани парадајз и печена паприка, али, домаћице као да се надају да ће цене мало да „падну“, па она велика, куповина за зимницу још увек изостаје. Kупци углавном само гледају робу, или купују у малим количинима оно што им је баш неопходно. Продавци кажу купаца слабо, или их буде само ударним пијачним данима и у време исплате пензија и плата.
Шапчани претежно до градске преславе Мале Госпојине или око ње, већ завршавају остављање зимнице а скоро све што је неопходно за предстојећу зиму када је сезонско поврће у питању, може се ових дана наћи на пијацама. На Кванташу, управо парадајза за кување и паприка за туршију и ајвар највише.
Михаило Глигорић и Александар Поповић другари и комшије из Горње Врањске поред камиона пуног кутија са паприкама „македонкама“ кажу да су са послом око набавке и продаје почели да се баве прошле године и како су и сами произвођачи, добро разумеју „обе стране“.
-Септембар је за многе месец са доста трошкова због поласка ђака у школу или набавку огрева, али и време за припрему зимнице, тешко да ће шта бити јефтиније, а зима за час дође. Ове године је све стигло доста раније али је и нешто лошијег квалитета од прошлогодишњег. Надамо се да ће ипак ових дана и наредне недеље мало боље кренути продаја, не жалимо се ни сад али није то још како треба и зна бити – објашњавају Михаило и Александар.
ШАРЕНА САЛАТА:
на 6 кг поврћа
3 литре воде
1 литра сирћета
5 кашика соли
5 кашика шећера
1 конзерванс
Све да проври,
прелити поврће и оставити 24 h
ЦВЕKЛА:
на 5 кг цвекле
3 литре воде
1 литра сирћета
1,5 кашика соли
3 кашике шећера
1 конзерванс
Све састојке ставити да провре, вруће преливати тегле напуњене скуваном, очишћеном и исецканом цвеклом.
ЖИВА ТУРШИЈА:
10 литара воде
150 г есенције
½ кг соли
½ кг шећера
2 винобрана
2 конзерванса
Поређати поврће у посуду (канта, буре) У 8 литара хладне воде растворити есенцију, у 2 литре воде кад проври додати остале састојке па потом помешати са оних 8 л воде. Прелити поврће.
- Kупили смо ове парадајз паприке за остављање у тегле, очистим их, поређам и прелијем. Ове су квалитетне и плаћали смо их 160 динара по килограму, на кутију. Има негде око петнаестак кила. За ову прву туру биће довољно – каже Обрадинка Томић из Мајура која је са супругом Анђелко дошла у набавку.
Цена црвених паприка за ајвар, пинџур или печење за салату креће се од 110 до 130 динара за килограм када се купује на кутију. Бабура је нешто јефтинија и она се може пазарити на џак и за 80 динара по килиграму.
-Један џак сам за сада узела ових за пуњење и за остављање у теглама. Касније ћу докупити – показује џак од осам килограма помешаних жутих и црвених „бабура“ пензионерка Миломирка из Шапца.
Плави патлиџан углавном се може купити на џак, краставчићи, кромпир. Мали попуст на цену одобрава се на већу куповину.
- Дупло је боља продаја петком него осталим данима. Ипак мислим да се мање продаје него прошле године у истом периоду када је јача куповина почела већ задњих дана августа. Парадајз иде и паприка, остало онако – објашњава Сава Трифуновић из Горње Врањске док његов комшија из Миокуса Раде Четник истиче да је тај дан само од јутра до 11 сати продао 450 килограма кромпира на џак, што значи да је „отишло“ 45 џакова.
Имам и малих краставчића за туршију и корнишона, цена је од 50 до 100 динара за килограм, продаје се, почеле су полако домаћице да купују за остављање – наводи он.
На тезгама се могу наћи паприке „македонке“ из Бечеја, плави патлиџан за 60 до 80 динара, трстеничко „хамбург“ грожђе по 120 динара, домаћи парадајз за кување и по 80 па до 110 динара у зависности од квалитета.
Још увек по старим ценама
Грађани који се греју на чврсто гориво углавном се током летњих месеци припреме за предстојећу зимску сезону. Они који то још нису учинили, огревно дрво на Кванташу могу пазарити по цени од 7.500 динара за метар кубни и у цену је урачунат превоз без обзира на купљену количину.
Дрва се продају по прошлогодишњим ценама а повећање, за сад, није у плану. Да је продаја ипак стала показује празан део кванташке пијаце одређен за те намене и само један камион натоварен дрвима.
- У односу на претходне године, мање се пазари, купаца нема иако су цене на прошлогодишњем нивоу.
Углавном само разгледају, интересују се за цене. Ја сам већ данима једини са дрвима, дешава се да прође и по десет дана како бих продао један камион натоварен са десетак метара дрва. Сећам се пре само две-три године, кад је цена ишла и до 10, 11 хиљада динара за кубик, све што натоварим то и продам, то је за неверовати. Овде је било по десет, петнаест камиона и све се прода, а ево, сад ништа. Можда ће мало кренути кад прођу ове врућине, ваљда још нико не мисли да је зима иза ћошка и да се време зачас преокрене. Заборављамо да се од Мале Госпојине почињало већ подлагати ватра-две. А можда су и људи прешли на грејање на струју, инвертере, гас – објашњава Немања Урошевић из Волујца поред камиона пуног буковог и церовог дрвета.
- Дошао сам да мало погледам цене, пресабирам се. За зиму ми треба седам метара дрва и три тоне угља. Нешто сам већ спаковао у шупу али бих да докупим два-три метра дрва за сваки случај јер ми од прошле зиме ништа није претекло – каже један од ретких купаца.
С.Г.
Шапчани претежно до градске преславе Мале Госпојине или око ње, већ завршавају остављање зимнице а скоро све што је неопходно за предстојећу зиму када је сезонско поврће у питању, може се ових дана наћи на пијацама. На Кванташу, управо парадајза за кување и паприка за туршију и ајвар највише.
Михаило Глигорић и Александар Поповић другари и комшије из Горње Врањске поред камиона пуног кутија са паприкама „македонкама“ кажу да су са послом око набавке и продаје почели да се баве прошле године и како су и сами произвођачи, добро разумеју „обе стране“.
-Септембар је за многе месец са доста трошкова због поласка ђака у школу или набавку огрева, али и време за припрему зимнице, тешко да ће шта бити јефтиније, а зима за час дође. Ове године је све стигло доста раније али је и нешто лошијег квалитета од прошлогодишњег. Надамо се да ће ипак ових дана и наредне недеље мало боље кренути продаја, не жалимо се ни сад али није то још како треба и зна бити – објашњавају Михаило и Александар.
на 6 кг поврћа
3 литре воде
1 литра сирћета
5 кашика соли
5 кашика шећера
1 конзерванс
Све да проври,
прелити поврће и оставити 24 h
ЦВЕKЛА:
на 5 кг цвекле
3 литре воде
1 литра сирћета
1,5 кашика соли
3 кашике шећера
1 конзерванс
Све састојке ставити да провре, вруће преливати тегле напуњене скуваном, очишћеном и исецканом цвеклом.
ЖИВА ТУРШИЈА:
10 литара воде
150 г есенције
½ кг соли
½ кг шећера
2 винобрана
2 конзерванса
Поређати поврће у посуду (канта, буре) У 8 литара хладне воде растворити есенцију, у 2 литре воде кад проври додати остале састојке па потом помешати са оних 8 л воде. Прелити поврће.
- Kупили смо ове парадајз паприке за остављање у тегле, очистим их, поређам и прелијем. Ове су квалитетне и плаћали смо их 160 динара по килограму, на кутију. Има негде око петнаестак кила. За ову прву туру биће довољно – каже Обрадинка Томић из Мајура која је са супругом Анђелко дошла у набавку.
Цена црвених паприка за ајвар, пинџур или печење за салату креће се од 110 до 130 динара за килограм када се купује на кутију. Бабура је нешто јефтинија и она се може пазарити на џак и за 80 динара по килиграму.
-Један џак сам за сада узела ових за пуњење и за остављање у теглама. Касније ћу докупити – показује џак од осам килограма помешаних жутих и црвених „бабура“ пензионерка Миломирка из Шапца.
Плави патлиџан углавном се може купити на џак, краставчићи, кромпир. Мали попуст на цену одобрава се на већу куповину.
- Дупло је боља продаја петком него осталим данима. Ипак мислим да се мање продаје него прошле године у истом периоду када је јача куповина почела већ задњих дана августа. Парадајз иде и паприка, остало онако – објашњава Сава Трифуновић из Горње Врањске док његов комшија из Миокуса Раде Четник истиче да је тај дан само од јутра до 11 сати продао 450 килограма кромпира на џак, што значи да је „отишло“ 45 џакова.
Имам и малих краставчића за туршију и корнишона, цена је од 50 до 100 динара за килограм, продаје се, почеле су полако домаћице да купују за остављање – наводи он.
На тезгама се могу наћи паприке „македонке“ из Бечеја, плави патлиџан за 60 до 80 динара, трстеничко „хамбург“ грожђе по 120 динара, домаћи парадајз за кување и по 80 па до 110 динара у зависности од квалитета.
Још увек по старим ценама
Грађани који се греју на чврсто гориво углавном се током летњих месеци припреме за предстојећу зимску сезону. Они који то још нису учинили, огревно дрво на Кванташу могу пазарити по цени од 7.500 динара за метар кубни и у цену је урачунат превоз без обзира на купљену количину.
Дрва се продају по прошлогодишњим ценама а повећање, за сад, није у плану. Да је продаја ипак стала показује празан део кванташке пијаце одређен за те намене и само један камион натоварен дрвима.
- У односу на претходне године, мање се пазари, купаца нема иако су цене на прошлогодишњем нивоу.
Углавном само разгледају, интересују се за цене. Ја сам већ данима једини са дрвима, дешава се да прође и по десет дана како бих продао један камион натоварен са десетак метара дрва. Сећам се пре само две-три године, кад је цена ишла и до 10, 11 хиљада динара за кубик, све што натоварим то и продам, то је за неверовати. Овде је било по десет, петнаест камиона и све се прода, а ево, сад ништа. Можда ће мало кренути кад прођу ове врућине, ваљда још нико не мисли да је зима иза ћошка и да се време зачас преокрене. Заборављамо да се од Мале Госпојине почињало већ подлагати ватра-две. А можда су и људи прешли на грејање на струју, инвертере, гас – објашњава Немања Урошевић из Волујца поред камиона пуног буковог и церовог дрвета.
- Дошао сам да мало погледам цене, пресабирам се. За зиму ми треба седам метара дрва и три тоне угља. Нешто сам већ спаковао у шупу али бих да докупим два-три метра дрва за сваки случај јер ми од прошле зиме ништа није претекло – каже један од ретких купаца.
С.Г.
Актуелно
Најновији број
10. октобар 2024.