Инфо

17. септембар 2018.17. сеп 2018.
Костреш: Када ће гориво престати да поскупљује?

Костреш: Када ће гориво престати да поскупљује?

НОВИ САД, 17. септембра 2018. (Бета) - Генерални секретар Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш позвао је данас Владу Србије, а пре свега министре енергетике и финансија Александра Антића и Синишу Малог, да јавности саопште када ће гориво у Србији престати да поскупљује и шта тачно чине да би оно појефтинило.

"Током годину дана, бензин је поскупео за више од 12, а дизел више од 16 динара, а власт упорно ћути. Како је и докле ће бити могуће да сирова нафта у свету појефтини, да је динар стабилан, а да цена горива расте", навео је Костреш у саопштењу.

Подсетио је да је пре три месеца, када су се градјани побунили због тога што имају малтене најниже плате у Европи а плаћају готово најскупље гориво, министар Антић изјавио да се "нада да ће светска цена нафте у наредном периоду пасти што би могло да доводе до појефтињења горива у Србији" и поручио да "уколико до тога не дође постоји могућност да и влада предузме одређене мере".

"Није учинио ништа. Напротив, од тада је гориво већ други пут поскупело. Прошли пут измедју динар и два у августу и сада, прошле недеље, око пола динара. Шта би тек било да цена горива у свету расте?", упитао је Костреш.

Додао је да захватања државе од сваке литре горива чине преко 50 одсто и поставио питање Антићу и Малом када намеравају да та захватања умање.

"Такође, дужни су да грађанима објасне и зашто је, како је и докле ће бити могуће да НИС , као компанија са већинским руским власништвом и у тренутку док плаћамо овакве цене горива - вади нашу нафту уз најнижу надокнаду, такозвану рудну ренту у Европи од свега три одсто", навео је Костреш.

Подсетио је да је та прошлу годину завршила са 200 милиона евра већом нето добити у односу на 2016, а том успеху је свакако допринело то што је НИС највећи велепродавац у Србији и "практично диктира цене и за друге учеснике на тржишту у велепродаји и малопродаји, на терет потрошача".

"Позивамо власт да редефинише Енергетски споразум и да и на тај начин заштити и помогне своје грађане", казао је Костреш.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa