Инфо

22. септембар 2018.22. сеп 2018.
GIZ и UNDP у борби против климатских промена у Србији

GIZ и UNDP у борби против климатских промена у Србији

Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) потписали су споразум о сарадњи којим ће ускладити и координисати активности усмерене на борбу против климатских промена у Србији.
У саопштењу тих организација се наводи да оне од 2016. године блиско сарађују са Министарством рударства и енергетике и Министарством заштите животне средине у циљу привлачења нових инвестиција у областима енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.
"Данашњи споразум предвиђа проширење наше сарадње и обухвата комплементарне активности које доприносе смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште и омогућавају прилагођавање локалних заједница у Србији како би постале отпорније на промене климе", изјавила је заменица сталне представнице УНДП у Србији Стелиана Недера.
Она је додала и да ће једна од првих ствари коју треба урадити у партнерству са Министарством заштите животне средине и ГИЗ-ом јесте пружање даљег подстицаја сазревању "климатски паметних идеја" у оквиру Климатског инкубатора.
Директор ГИЗ-а у Србији Герхард Зипел изјавио је да је сарадња ГИЗ-а и УНДП-а природан и неопходан корак и додао да ће заједничке активности у оквиру најављене сарадње "даље јачати капацитете (њихових) партнера, локалних самоуправа, у спровеђењу пројеката који ће допринети смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште".
Климатски инкубатор оформљен је у мају 2018. у оквиру пројекта који спроводи Министарство заштите животне средине, уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) и УНДП-а.
У оквиру њега, 40 тимова који су имали најиновативније идеје и пројекте за смањење гасова са ефектом стаклене баште и унапређење управљања подацима од значаја за борбу против климатских промена добијају стручну подршку и помоћ у проналажењу извора суфинансирања, промоцији и повезивању са другим иноваторима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa