Инфо

29. септембар 2018.29. сеп 2018.
Почетак славног прбоја

Почетак славног прбоја

Централни комеморативни скуп поводом великог јубилеја 100 година од пробоја Солунског фронта почео је данас у Солуну, на српском војничком гробљу Зејтинлик, у присуству више од хиљаду грађана и званичника из Србије, Француске и Велике Британије.

Обележавању 100-годишњице једног од најславнијих тренутака српске историје, који се у свету памти као симбол велике храбрости и пожртвованости српског народа, присуствују изасланик председника Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин и представница Владе Француске Женевијев Даријесек, која је државни секретар министарства одбране, преноси Танјуг.

Скупу присуствује и амбасадор Душан Спасојевић и конзул Синиша Павић.

Пробој Солунског фронта почео у зору 14. септембра 1918. године, и резултат те операције били су капитулација Бугарске, Аустро-Угарске и Немачке, ослобођење Србије.

Преузето са сајта листа "Политика"

Шабац је један од градова који је највише страдао у Првом светском рату, не само у Србији, већ и у Европи. Изгубио је половиону становништа, потпуно је девастиран, а за сву борбу и страдања одликован је највишим ратним ордењем: Француске, Чехословачке и Краљевине Југославије. Ослобођен је 2. новембра 1918. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa