Инфо

17. мај 2025.17. мај 2025.
(Фото: Глас Подриња)

(Фото: Глас Подриња)

Кад се камен ућемери, зидови ко креч бели

Гашени креч осим традиционално, за бојење и дезинфекцију зидова, заштиту воћки од прегревања и инсеката, користи се за израду малтера, пречишћавање пијаће воде, неутралисање опасних материја у отпаду. Кречну воду домаћице користе за припрему слатког од појединих воћки, најчешће шљива, како би оно задржало свој облик
Милена Андрић из Криваје једини је продавац гашеног креча на Камичкој пијаци. На кесе од по два, три или пет килограма креча окачене на ограду, ретко ко и обраћа пажњу, сем оних који циљано долазе да пазаре за своје потребе. Углавном су то мачвански и поцерски сточари, воћари, и по неки викендаш који креч користи за дезинфекцију простора у којем ретко борави.

- Годинама се супруг бави гашењем креча, ја помажем колико могу. Некада је доста било распрострањеније, доста је на селу било оних који „по старински“ гасе креч или пеку циглу. Сада, тек по неко. Породични је посао, мука је то..прво мора да се камен полупа, „ућемери“, најпре да се довуче из оближњег каменолома...има ту посла и посла. Готов креч се подаје за 100 динара по килограму, није то пуно с обзиром колика се површина са том количином може прећи, ал мора нешто да се ради.
Највише купују за кречење, заштиту воћки. Ко има стоку, узима за кречење штала, обора, за дезинфекацију зидова. Целе године печемо креч и онда се складишти у џакове. Размеравамо у кесе по две, три или пет килограма и тако се продаје. Мора да се има кречана где се све припрема. Супруг је на пијаци у Руми, ја продајем овде на Камичку. Купује се, али сваке године све мање. Он је главни мајстор, ја помажем колико могу. За печење једне кречане, треба од 15 до 20 сати да би се добило око 200 килограма креча. Годишње испечемо 5-6 кречана – прича Милена.

Највише купују за кречење, заштиту воћки. Ко има стоку, узима за кречење штала, обора, за дезинфекацију зидова. Целе године печемо креч и онда се складишти у џакове. Размеравамо у кесе
по две, три или пет килограма и тако се продаје


- Када се окрече обичним кречом, зидови „дишу“. Ја користим за помоћну кућу, тамо се кува, спрема зимница, најјефтиније ми да пређем кречом и тако мало „освежим“ зидове сваког пролећа. Помоћне зграде и кокошињац такође окречимо а за све то ми је довољно три килограма. Не може бити повољније, а буде чисто и хигијенски добро – додаје купац из оближњег мачванског села.

Гашени креч осим традиционално, за бојење и дезинфекцију зидова, заштиту воћки од прегревања и инсеката, користи се за израду малтера, пречишћавање пијаће воде, неутралисање опасних материја у отпаду. Кречну воду домаћице користе за припрему слатког од појединих воћки, најчешће шљива, како би оно задржало свој облик. Наравно, после стајања воћа у кречном раствору, неопходно га је добро испрати чистом водом и тек онда припремити посластицу којом се сладе укућани и послужују гости.
С.Г.

Најновији број

15. мај 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa