1. јун 2025.1. јун 2025.

Сармице у зељу или виновој лози
Док лето полако куца на врата, а тржнице се пуне младим поврћем, прави је тренутак да недељни ручак освежимо јелом које спаја традицију, лакоћу и пун укус – сармицама у зељу или виновој лози. Овај лагани специјалитет, познат у различитим варијацијама широм Медитерана и Балкана, све чешће налази своје место и на домаћим трпезама, управо због једноставне припреме и могућности да се комбинује са разноврсним надевима.
За разлику од класичне сарме, ове сармице су савршене за топле дане када желимо нешто кувано, а да није тешко. Могу се служити топле, са кашиком киселе павлаке, или хладне, као освежавајуће предјело.
У наставку вам доносимо проверени рецепт за сармице пуњене пиринчем и зачинским биљем – лагани и укусни оброк који ће задовољити и најпробирљивија непца.
Рецепт: Сармице у виновој лози или зељу
Састојци:
20-ак листова винове лозе (свеже или бланширане) или младог киселог зеља
200 г пиринча
1 главица црног лука
1 шака свежег першуна
По жељи: мало менте или мирођије
Со, бибер, суви зачин
Маслиново или сунцокретово уље
Лимун или парадајз за декорацију
Вода или повртни бујон за кување
Припрема:
Уколико користите свеже листове винове лозе, бланширајте их кратко у врелој води да омекшају. Кисељени листови се само проперу.
На мало уља пропржите ситно сецкан лук док не постане стакласт. Додајте опран пиринач и кратко пропржите заједно.
Додајте со, бибер и зачинско биље по укусу. Оставите фил да се мало прохлади.
У сваки лист ставите по кашичицу фила, уролајте сармицу и ређајте у шерпу уз ивицу.
Када све поређате, прелијте сармице са мало уља и додајте воде или бујона тек толико да огрезну. Поклопите тањиром и кувајте на тихој ватри око 30 минута.
Послужите топло уз кисело млеко или павлаку, а може и хладно, са кришком лимуна или парадајза.
Савети:
Уколико више волите месну варијанту, филу можете додати мало млевеног меса.
Јело се лако подгрева и може стајати неколико дана у фрижидеру.
ПРИЈАТНО!
За разлику од класичне сарме, ове сармице су савршене за топле дане када желимо нешто кувано, а да није тешко. Могу се служити топле, са кашиком киселе павлаке, или хладне, као освежавајуће предјело.
У наставку вам доносимо проверени рецепт за сармице пуњене пиринчем и зачинским биљем – лагани и укусни оброк који ће задовољити и најпробирљивија непца.
Рецепт: Сармице у виновој лози или зељу
Састојци:
20-ак листова винове лозе (свеже или бланширане) или младог киселог зеља
200 г пиринча
1 главица црног лука
1 шака свежег першуна
По жељи: мало менте или мирођије
Со, бибер, суви зачин
Маслиново или сунцокретово уље
Лимун или парадајз за декорацију
Вода или повртни бујон за кување
Припрема:
Уколико користите свеже листове винове лозе, бланширајте их кратко у врелој води да омекшају. Кисељени листови се само проперу.
На мало уља пропржите ситно сецкан лук док не постане стакласт. Додајте опран пиринач и кратко пропржите заједно.
Додајте со, бибер и зачинско биље по укусу. Оставите фил да се мало прохлади.
У сваки лист ставите по кашичицу фила, уролајте сармицу и ређајте у шерпу уз ивицу.
Када све поређате, прелијте сармице са мало уља и додајте воде или бујона тек толико да огрезну. Поклопите тањиром и кувајте на тихој ватри око 30 минута.
Послужите топло уз кисело млеко или павлаку, а може и хладно, са кришком лимуна или парадајза.
Савети:
Уколико више волите месну варијанту, филу можете додати мало млевеног меса.
Јело се лако подгрева и може стајати неколико дана у фрижидеру.
ПРИЈАТНО!
Редакција: Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
29. мај 2025.