Инфо

1. јун 2025.1. јун 2025.
Сармице у зељу или виновој лози

Сармице у зељу или виновој лози

Док лето полако куца на врата, а тржнице се пуне младим поврћем, прави је тренутак да недељни ручак освежимо јелом које спаја традицију, лакоћу и пун укус – сармицама у зељу или виновој лози. Овај лагани специјалитет, познат у различитим варијацијама широм Медитерана и Балкана, све чешће налази своје место и на домаћим трпезама, управо због једноставне припреме и могућности да се комбинује са разноврсним надевима.

За разлику од класичне сарме, ове сармице су савршене за топле дане када желимо нешто кувано, а да није тешко. Могу се служити топле, са кашиком киселе павлаке, или хладне, као освежавајуће предјело.

У наставку вам доносимо проверени рецепт за сармице пуњене пиринчем и зачинским биљем – лагани и укусни оброк који ће задовољити и најпробирљивија непца.

Рецепт: Сармице у виновој лози или зељу

Састојци:

20-ак листова винове лозе (свеже или бланширане) или младог киселог зеља

200 г пиринча

1 главица црног лука

1 шака свежег першуна

По жељи: мало менте или мирођије

Со, бибер, суви зачин

Маслиново или сунцокретово уље

Лимун или парадајз за декорацију

Вода или повртни бујон за кување

Припрема:

Уколико користите свеже листове винове лозе, бланширајте их кратко у врелој води да омекшају. Кисељени листови се само проперу.

На мало уља пропржите ситно сецкан лук док не постане стакласт. Додајте опран пиринач и кратко пропржите заједно.

Додајте со, бибер и зачинско биље по укусу. Оставите фил да се мало прохлади.

У сваки лист ставите по кашичицу фила, уролајте сармицу и ређајте у шерпу уз ивицу.

Када све поређате, прелијте сармице са мало уља и додајте воде или бујона тек толико да огрезну. Поклопите тањиром и кувајте на тихој ватри око 30 минута.

Послужите топло уз кисело млеко или павлаку, а може и хладно, са кришком лимуна или парадајза.

Савети:

Уколико више волите месну варијанту, филу можете додати мало млевеног меса.

Јело се лако подгрева и може стајати неколико дана у фрижидеру.

ПРИЈАТНО!

Редакција: Гласа Подриња

Најновији број

29. мај 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa