Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.

НУНС и НДНВ: Мартиновић прогласио Сејдиновића непријатељем државе

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) најоштрије су данас осудили говор мржње, позиве на насиље, клевете и увреде шефа посланичке групе владајуће Српске напредне странке у Скупштини Србије Александра Мартиновића на рачун председника НДНВ-а Недима Сејдиновића.
"Мартиновић је, кријући се иза посланичког имунитета злоупотребио скупштинску говорницу и послао веома опасну поруку којом је Сејдиновића прогласио непријатељем државе", наводи се у саопштењу.
Мартиновић је за Сејдиновића јуче у Скупштини Србије, измедју осталог, рекао да "не жели добро својој држави", да људи попут њега желе да "унесу страх и немир код градјана" и да "шири панику и дезинформације".
"Такве поруке највиших државних званичника видимо као најаву државног терора према неистомишљеницима, према новинарима и другим јавним личностима који се усуде да критички анализирају владајућу структуру", навели су НУНС и НДНВ.
Позвали су домаћу јавност и представнике међународних организација да се супротставе таквим покушајима, јер се они неће зауставити само на претњама, што показује трагично искуство из '90-тих година прошлог века.
"Упозоравамо и да институције у Србији, нажалост, нису у стању да штите демократски поредак и владавину права, већ да су се ставиле у службу владајуће странке. То се, измедју осталог огледа и у томе што бројне претње и напади на новинаре у Србији пролазе некажњено, а често су и подстрекиване од највиших представника власти", оцењује се у саопштењу.
НУНС и НДНВ су подсетили да је Мартиновић и раније износио неистине о Сејдиновићу и другим новинарима, оптужујући их да су организатори грађанских протеста који су се дешавали након последњих председничких избора, те јавно махао њиховим фотографијама, након чега су добили десетине претњи смрћу.
Бета

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa