27. јул 2025.27. јул 2025.

Препорука за недељни ручак
Сатараш – укус лета у једном тањиру
Летњи дани доносе са собом богатство свежег поврћа, а једно од најједноставнијих, најздравијих и најукуснијих јела које се од њега може припремити јесте – сатараш.
Идеалан је као лагано главно јело уз парче хлеба или као прилог уз печено месо, јаја на око или кувани кромпир. А најбољи је, кажу домаћице, када се направи у већој шерпи и подгрева више пута – сваким наредним грејањем укус му постаје још бољи.
Састојци:
2 главице црног лука
2-3 паприке (зелена, жута или црвена – по укусу)
3-4 зрела парадајза
1 чен белог лука
со, бибер по укусу
1 кашика уља или масти
по жељи: јаје, љута папричица или тиквица
Припрема:
Црни лук ситно исецкати и кратко пропржити на уљу док не постане стакласт.
Додати на траке или коцкице исечене паприке и кратко их динстати.
Потом додати ољуштен и ситно сецкан парадајз. Савет: ако желите интензивнији укус, парадајз претходно кратко попарите и ољуштите.
Све скупа кувати на тихој ватри око 20–30 минута, повремено мешајући, док поврће не омекша и не добије полугушћу структуру.
При крају додати со, бибер, по жељи и ситно сецкан бели лук.
Ко воли – може у умешани сатараш додати једно или два умућена јајета и мешати док се не згусне.
Служити топло, уз хлеб, пире кромпир или јаја.
Сатараш је више од оброка – он је успомена на детињство, мирис летњих кухиња и симбол једноставности. Препоручујемо да га припремите баш ове недеље.
Идеалан је као лагано главно јело уз парче хлеба или као прилог уз печено месо, јаја на око или кувани кромпир. А најбољи је, кажу домаћице, када се направи у већој шерпи и подгрева више пута – сваким наредним грејањем укус му постаје још бољи.
Састојци:
2 главице црног лука
2-3 паприке (зелена, жута или црвена – по укусу)
3-4 зрела парадајза
1 чен белог лука
со, бибер по укусу
1 кашика уља или масти
по жељи: јаје, љута папричица или тиквица
Припрема:
Црни лук ситно исецкати и кратко пропржити на уљу док не постане стакласт.
Додати на траке или коцкице исечене паприке и кратко их динстати.
Потом додати ољуштен и ситно сецкан парадајз. Савет: ако желите интензивнији укус, парадајз претходно кратко попарите и ољуштите.
Све скупа кувати на тихој ватри око 20–30 минута, повремено мешајући, док поврће не омекша и не добије полугушћу структуру.
При крају додати со, бибер, по жељи и ситно сецкан бели лук.
Ко воли – може у умешани сатараш додати једно или два умућена јајета и мешати док се не згусне.
Служити топло, уз хлеб, пире кромпир или јаја.
Сатараш је више од оброка – он је успомена на детињство, мирис летњих кухиња и симбол једноставности. Препоручујемо да га припремите баш ове недеље.
Редакција Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
24. јул 2025.