Инфо

27. јул 2025.27. јул 2025.
Сатараш – укус лета у једном тањиру
Препорука за недељни ручак

Сатараш – укус лета у једном тањиру

Летњи дани доносе са собом богатство свежег поврћа, а једно од најједноставнијих, најздравијих и најукуснијих јела које се од њега може припремити јесте – сатараш.

Идеалан је као лагано главно јело уз парче хлеба или као прилог уз печено месо, јаја на око или кувани кромпир. А најбољи је, кажу домаћице, када се направи у већој шерпи и подгрева више пута – сваким наредним грејањем укус му постаје још бољи.

Састојци:
2 главице црног лука

2-3 паприке (зелена, жута или црвена – по укусу)

3-4 зрела парадајза

1 чен белог лука

со, бибер по укусу

1 кашика уља или масти

по жељи: јаје, љута папричица или тиквица

Припрема:
Црни лук ситно исецкати и кратко пропржити на уљу док не постане стакласт.

Додати на траке или коцкице исечене паприке и кратко их динстати.

Потом додати ољуштен и ситно сецкан парадајз. Савет: ако желите интензивнији укус, парадајз претходно кратко попарите и ољуштите.

Све скупа кувати на тихој ватри око 20–30 минута, повремено мешајући, док поврће не омекша и не добије полугушћу структуру.

При крају додати со, бибер, по жељи и ситно сецкан бели лук.

Ко воли – може у умешани сатараш додати једно или два умућена јајета и мешати док се не згусне.

Служити топло, уз хлеб, пире кромпир или јаја.

Сатараш је више од оброка – он је успомена на детињство, мирис летњих кухиња и симбол једноставности. Препоручујемо да га припремите баш ове недеље.
Редакција Гласа Подриња

Најновији број

24. јул 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa