Инфо

15. октобар 2018.15. окт 2018.
Глобално загревање може значити и скупље пиво

Глобално загревање може значити и скупље пиво

Глобално загревање би могло довести до тога да неке од животних радости попут кафе, чоколаде, вина и пива постану теже доступне и скупље, наводе научници.
Све дужи периоди екстремно топлог времена, топлотних таласа, и суша могли би да у будућности нанесу велику штету производњи јечма, кључног састојка пива. Међународни тим истраживача је оценио да би губици могли да износе и до 17 одсто приноса.
То би значило да ће се просечне цене пива удвостручити, наводи се у студији објављеној у данашњем издању часописа Нејчр плентс (Натуре Плантс). У земљама где је пиво већ скупо, као што је на пример Ирска, цене би могле бити и утростручене.
Налази су објављени недељу дана након што су у извештају УН описане последице опасног нивоа климатских промена, укључујући све веће несташице хране и воде, топлотне таласе, повећање нивоа мора и болести.
Један од аутора истраживања, Стив Дејвис, рекао је да је истраживање о пиву урађено делом да би се на јасан начин послала порука да климатске промене штетно утичу на најразличитије аспекте свакодневног живота.
Неколико научника који нису учествовали у истраживању је навело да је то добар и ефикаснији начин да се изложе опасности глобалног загревања.
Јечам се широм света користи за најразличитије ствари, највише за исхрану стоке. Мање од 20 одсто светског јечма заврши у пиву. Али у САД, Бразилу и Кини најмање две трећине те житерице заврши у сикс-пековима, флашама, бурадима и лименкама.
Дејвис и његове колеге су посматрале само ефекте комбинованих топлотних таласа и суше, а не и опште отопљавање.
Ако емисије гасова стаклене баште из трошења угља, нафте и гаса наставе с тренутним нивоом раста, вероватноћа да временске прилике нанети штету производњи јечма, порашће од једном у деценији до 2050. до једном у две године до краја овог века.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa