Инфо

31. октобар 2018.31. окт 2018.
Прва транша за реформу јавне управе

Прва транша за реформу јавне управе

Европска комисија одобрила је прву траншу Србији од 30,5 милиона евра за реформу јавне управе, саопштило је данас Министарство државне управе и локалне самоуправе.
Како се наводи, на четвртом састанку Платформе за дијалог о политикама у оквиру реформе јавне управе константован је напредак у овој области, са напоменом да је потребно да се већа пажња и рад усмери на јачање административних капацитета у управи.
Предочено је да је Европска комисија дала одобрење за исплату првог финансијског захтева за извршење обавеза предвиђеним Секторским реформским уговором и то у износу од 30,5 милиона евра.
Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да су те добре вести резултат великих уложених напора целокупне Владе Србије у протеклом периоду у стабилизацији јавних финансија, реформи јавне управе и испуњавању обавеза у процесу европских интеграција.
Како наводи, законодавни оквир је знатно унапређен у протеклих годину и по дана, посебно у области управљања људским ресурсима, унапређењу квалитета услуга које пружамо грађанима и обезбеђивању већој транспарентности рада и инклузивности јавности у доношење политика.
Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да се Влада Србије протеклих година борила са финансијском кризом и упркос чињеници да су резултати у разним областима направљени, ипак у управи недостају капацитети који би се посветили више европским интеграцијама и повлачењу средстава који су доступни из ЕУ фондова.
Министар финансија Синиша Мали истакао је да је најзначајнији напредак у спровођењу Програма Реформе управљања јавним финансијама остварен у унапређењу кредибилитета макроекономских прогноза, у даљем спровођењу вишегодишњег програмског буџетирања на свим нивоима власти, побољшању стратешког и законодавног оквира за спровођење финансијске контроле у јавном сектору, као и побољшању прописа и процедура за јавне набавке.
Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поновио је важност реформе јавне управе за приступање Србије Европској унији, али и нагласио да је неопходно да се даље активности усмере на реформу јавно-службеничког система, базираног на транспарентности, професионалности и мериторности, као и бољем планирању политика и макроекономској стабилности.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa