Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
Недостају IT стручњаци

Недостају IT стручњаци


Фирмама у Србији у овом тренутку недостаје 15.000 стручњака из области информационих технологија, а пројекције показују да ће им до 2020. године бити потребно око 30.000 ИТ стручњака, изјавила је помоћник министра просвете Габријела Грујић.
Она је казала да је на држави да обезбеди младима квалитет образовања такав да могу спремно да одговоре на изазове тржишта рада.
Грујић је рекла да држава мора да помогне студентима да схвате да се убрзани техничко-технолошки развој налази у компанијама и да понекад каснимо са нашим студијским програмом и системом образовања.
Она је најавила измену законског оквира и стварање услова да се пракса коју студенти стекну током школовања рачуна као прво радно искуство.
Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да постоји дефицит кадрова из области информационо-комуникационих технологија и подсетио да је ове године кренула преквалификација незапослених лица за послове програмирања.
Он је казао да ће преквалификација бити организована и наредне године, а прилику да се преквалификују за дефицитарна занимања добиће и неквалификована и полуквалификована лица.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa