Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.

ПЈЕР ТРАНИЈЕ: ДА ЛИ ЈЕ ФРАНЦУСКА РОБ АМЕРИКЕ?

Пјер Траније, праунук француског генерала из Првог светског рата, упутио је писмо председнику Француске Емануелу Макрону у којем осуђује скандалозни протокол обележавања века од краја рата и начин на који је дочекан председник Србије Александар Вучић, објавио је Савез Срба Француске.
Савез је писмо Пјера Транијеа објавио у целости на свом налогу на Фејсбуку, истичући да је његов прадеда, генерал Шарл Траније, с француском коњицом и српским трупама ослободио Ниш, Скопље, Прокупље и Свилајнац.
"Приликом свечане комеморације 11. новембра 2018, указали сте част многим шефовима држава. Међутим, осећам у свом телу и својој крви срамоту коју сте учинили господину Вучићу, председнику Републике Србије, чијој се мирноћи дивим. На његовом месту, направио бих невиђен скандал. Која велика победа на западном фронту би оправдала немачку капитулацију 1918. године?", пише Пјер Траније у писму Макрону.
Траније указује да су његов прадеда и генерал Франше Д''Епере са српским генералима "по цени невероватних патњи извојевали предају и капитулацију бугарске војске, заробили једанаесту немачку армију, капитулирале су и Турска и Аустрија отварајући пут до Берлина".
"Хероји тог рата су француски, српски, грчки, енглески и италијански војници. У Скопљу је 30. септембра 1918. године генерал Лудендорф затражио од Клеменсоа опште примирје и потпуни престанак војних дејстава! Они који је требало да буду почаствовани у овој стогодишњици су управо Срби које сте искључили, Енглези, Грци, Италијани и, наравно, Американци. Подсећам Вас да су се Руси повукли 1917. године", стоји у писму.
Пјер Траније поставља питање "где је Француска" и да ли је постала "роб Сједињених Америчких Држава".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa