Инфо

23. новембар 2018.23. нов 2018.
Приштинске таксе везују руке привредницима

Приштинске таксе везују руке привредницима

Неразумне таксе на увоз српске робе за само један дан покидале су пословне везе које су се договарале годинама. У само неколико сати отказане су поруџбине српским добављачима, вредне на десетине милиона евра. Привредници кажу – штета је обострана и неодржива на дужи рок.

Привремене косовске власти незабележеним једностраним таксама везале су руке и својим привредницима. Камиони са робом из Србије или се враћају или се поруџбине отказују.
Власник "Галеба" из Шапца Радослав Веселиновић каже да ће сигурно данашња дешавања смањити удео који имају у извозу на Косово.

"Вероватно ће и њима бити проблем јер ће те производе морати да нађу код другог произвођача, а то је Италија или Немачка, јер у окружењу смо ми једина фирма која испоручује крунске затвараче", навео је Веселиновић.

Привредници, било Срби, било Албанци, не верују да ће таксе потрајати јер су остали и дугови за испоручену робу и аванси.

"Могу да кажем да смо прекјуче имали испоруку за Косово и вратило се, купац који годинама сарађује са нама није хтео да увезе, враћено нам је у очекивању да ће се та одлука променити", рекла је Јелица Петронијевић Ђуровић, генерални директор фирме ФАМ Крушевац.

Међутим, како се и очекивало, када су схватили да у Србији послује велики број компанија са страним власништвом, попут "Кока-Коле", "Хенкела", "Горења", "Туборга", "Дуката", власти у Приштини су устукнуле – и одустале од наплате такса на њихову робу.

Србија неће одговорити истом мером, била је јасна наша влада, али економисти као начин да се надмудре Албанци виде могућност да смањимо цену наше робе, а тиме и основицу за обрачун таксе, а да држава штету произвођачима надокнађује док мера не престане.

"Не може овде држава да субвенционише приватне компаније јер је све ствар тржишта и конкуренције, поменули сте 'плазма кекс', да ће бити смањена цена, то остаје компанијама да се баве њима. Чиме год да се баве и било како реше проблем, остаје такса од 100 одсто, остаје баријера која је ту да потпуно обесмисли пласман робе на тржиште које на крају штети људима који, на крају крајева, тамо живе", рекао је министар финансија Синиша Мали.

Велики део српске економије, попут цементара, пивара, дуванске индустрије или ауто-делова, одавно је у рукама власника из Европске уније и Турске.

Зато ће Албанци морати да подвуку црту испод беса, јер ће такса од 100 одсто умањити добит и компанијама из њима политички наклоњених земаља.
RTS

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa