Инфо

23. новембар 2018.23. нов 2018.
БУЏЕТ 2019. На службена путовања Владе 4,4 милијарде

БУЏЕТ 2019. На службена путовања Владе 4,4 милијарде

Предлогом буџета за наредну годину предвиђено је да се на путовања државних службеника у министарствима потроши укупно 4,4 милијарде динара, открива "Блиц".

Од укупно 37 милиона евра, колико ће министарства моћи да потроше на службена путовања, највише ће добити Министарство просвете (скоро 22 милиона евра), затим министарства Ивице Дачића (пет милиона евра), Владана Вукосављевића (1,6 милиона) и Зорана Ђорђевића, чије ће министарство добити нешто више од 1,3 милиона евра. На зачељу листе истовремено су Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство заштите животне средине, те министарства рударства и омладине и спорта. Њихови службеници заједно ће на путовања потрошити мање од 75 милиона динара, колико је, рецимо, буџетом припало само ресору министра Расима Љајића.

Министарство просвете традиционално из буџета добија највише новца за путовања, а како се наводи, разлог је широк ресор који покрива предшколско, основно и средње образовање, али и рад универзитета и завода широм Србије. Тако је за послове у оквиру основних школа за путовања предвиђено 1,4 милијарде динара, а за средње школе 392 милиона динара. Око 5,5 милиона динара коштаће и путовања у оквиру инспекцијске контроле свих образовних установа, а 2,8 милиона динара предвиђено је за путовања државних службеника који су задужени за развој регионалних образовних политика.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић појашњава за "Блиц" да се буџет Министарства просвете за службена путовања често троши за подршку школама широм земље, што се и види у буџету.
- Често су то путовања до самих универзитета у Србији, али често и у иностранство, где одлази велики број људи са задатком да донесу добру праксу и искуства и да виде како то раде друге земље. Питање које се често поставља јесте, међутим, колико су таква путовања корисна и добро осмишљена. Имате, рецимо, ситуацију да се путовало у најразвијеније земље, те је питање може ли модел за Србију бити искуство из скандинавских земаља или Швајцарске - оцењује Јанковићева. Велики буџет за путовања, скоро 200 милиона динара, добило је и Министарство културе. Њихов буџет се, међутим, односи на трошкове путовања установа културе чији је оснивач Република Србија, затим запослене у Министарству и оне који раде у новинско-издавачкој кући "Панорама".

Занимљиво је да су поједине институције добиле више средства за путовања него нека министарства. Тако је, на пример, Народна скупштина добила и 20 пута више новца него ресори појединих министара, док је Републички завод за статистику добио више од 34 милиона динара, колико ће, рецимо, на службена путовања потрошити и министарство Зоране Михајловић.
Blic

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa