Инфо

26. новембар 2018.26. нов 2018.

Антић: У Србији 27 одсто енергије из обновљивих извора

У Србији се годишње произведе само 23 одсто електричне енергије из обновљивих извора, а наш циљ је да до 2020. користимо 27 одсто обновљиве енергије, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.
Он је казао да допринос Србије у борби против климатских промена треба да буде снажан, али и одржив са становишта економског капацитета.
По његовим речима, Србија на светском нивоу учествује са свега 0,13 одсто у емисији гасова с "ефектом стаклене баште".
"Производња електричне енергије у нашој земљи је највише ослоњена на угаљ односно око 65 одсто енергије долази из термоелектрана", казао је министар и додао да је у термоелектране у Србији протеклих година уложено око 300 милиона евра.
У Србији се годишње потроши око 10 милиона тона нафте.
"План нам је да достигнемо циљеве Европске уније (ЕУ) по којима емисија гасова са ефектом стаклене баште треба да се смањи за 80 до 95 одсто до 2050. године", рекао је Антић.
Министар је казао да према европским стандардима до 2050. финалну потрошњу треба смањити за 41 одсто, а учешће обновљивих извора енергије треба да достигне 75 одсто.
Он је казао да је у Србији велика пажња посвећена енергетској ефикасности за шта ће следеће године из буџета бити издвојено око 500 милиона динара.
"Један од наших најзначајнијих планова у области енергетске ефикасности је да у 10 општина системе даљинског грејања пренесемо на био масу", додао је министар.
Говорећи о изградњи малих хидроелектрана, Антић је рекао да Министарство рударства и енергетике не одређује услове под којима ће се те хидроелектране градити.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa