Инфо

8. децембар 2018.8. дец 2018.

Остварен напредак у преговорима јеменске владе и побуњеника

РИМБО, 8. децембра 2018. (Бета) - Трећег дана преговора измедју представника јеменске владе и побуњеника, уз посредовање УН, дошло је до извесног напретка, у настојању да се оконча четворогодишњи градјански рат у тој земљи.

Делегати побуњеника су навели да је напредак остварен у кључним питањима - поновног отварања аеродрома у главном граду Сани и примене споразума о размени затвореника, постигнутог ове недеље, преноси Асошиејтед прес.

Специјални изасланик УН за Јемен Мартин Грифитс рекао је данас новинарима да су две стране показале "позитиван дух" у преговорима који се одржавају у замку у шведском месту Римбо.

"Две стране су на озбиљан и конструктиван начин ангажоване у разматрању детаља мера за изградњу поверења. Надамо се да ћемо постићи напредак током ове рунде консултација", навео је Грифитс.

Делегат побуњеника Абдул-Малик Ал-Хаџри рекао је да је је довољан напредак начињен по питању аеродрома у Сани и да би неки "позитивни резултати" могли да буду објављени већ сутра.

У јеменском сукобу побуњеници из покрета Хути, које подржава Иран, ратују против медјународно признате владе Јемена, која има подршку медјународне коалиције на челу са Саудијском Арабијом.

Сукоби у Јемену почели су 2014. године, када су Хути заузели већи део земље, а насиље је ескалирало 2015. године када се Ријад са својим сунитским савезницима умешао у рат.

Више од 10.000 људи је погинуло, а милиони су расељени у том рату који је довео до тешког разарања најсиромашније земље арапског света.
Фото

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa