Инфо

9. децембар 2018.9. дец 2018.
Србија сутра у Бриселу отвара два поглавља у преговорима са ЕУ

Србија сутра у Бриселу отвара два поглавља у преговорима са ЕУ

(Бета) - Србија ће сутра у Бриселу на Међувладиној конференцији отворити само два поглавља у преговорима с Европском унијом, Београд се надао још једном поглављу, док су амбасадори неких чланица ЕУ још у петак сматрали да све треба одложити.

Сутра ће бити отворена поглавља 17-економска и монетарна политика, као и 18-статистика, а противљење нарочито Хрватске и став да не треба засад отварати нова поглавља на заседању Комитета за Западни Балкан (ЦОЊЕБ) образлагано је указивањем на оцену Европске комисије да је влада у Београду слабо напредовала у реформама владавине права и независности правосуђа.

Званичници у Савету министара ЕУ су агенцији Бета пренели да је у расправи на састанку ЦОЊЕБ-а одраза имао и став балтичких и још неких северних чланица ЕУ да Србија ништа не чини да своју политику према Русији бар почне да усаглашава са спољном и безбедносном политиком Уније.

Преовладао је ипак став већине чланица ЕУ да Србија има административни капацитет, а да управо у ситуацији кад власти у Приштини наносе ударце дијалогу с Београдом, а тиме и посреднику - ЕУ, треба подстаћи политичку вољу српских власти да брже спроведу кључне реформе владавине права.

Српске власти су предочиле да су извршиле све припреме за отварање још седам поглавља у преговорима о чланству с ЕУ.

Поглавље 17, које ће сутра бити отворено, тиче се независности централних банака кад је реч о економској и монетарној политици, законски спречава да централне банке директно финансирају јавни сектор, као и да јавни сектор не може имати повлашћени приступ финансијским институцијама, чиме се обезбеђује деловање тржишне привреде.

Поглавље 18 обухвата област статистике с циљем да се обезбеде поуздани и тачни статистицки подаци за процене стања у друштву и државним институцијама.

Од 35 поглавља које Србија треба да отвори и затвори у преговорима о чланству с ЕУ, до сада је отворено 14, а затворена су два.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa