Инфо

14. децембар 2018.14. дец 2018.
Зеленовић: Обезбедити услове за фер и поштену трку
Српска опозиција потписала Заједничке услове за изборе

Зеленовић: Обезбедити услове за фер и поштену трку

Представници опозиционих савеза, странака и покрета потписали су данас Заједничке услове за спровођење слободних и поштених избора и том приликом истакли да су, без обзира на међусобне разлике, јединствени у ставу да ће се уједињено и синхронизовано борити за фер изборне услове.
Поред Савеза за Србију, Заједничке услове опозиције потписали су и: Демократска заједница војвођанских Мађара, Демократска странка Србије, Доста је било, Грађанска платформа, Не давимо Београд, Нова странка, Покрет центра и Социјалдемократска странка.
Председавајући Савеза за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић нагласио је да су захтеви опозиције предуслов за одржавање поштених избора и додао:
„Нужно је да људи од интегритета буду на кључним местима у држави у оквиру РИК, РЕМ, Програмског савета РТС, који ће обезбедити контролни механизам, да сваки следећи избори буду фер и поштени. То би онда значило да Србија има шансу да постане пристојно друштво.“
У документу се истиче да су слобода медија и редовно учешће опозиције у информативним програмима јавних сервиса један од кључних предуслова за фер изборе. Такође, захтеви опозиције односе се и на увођење кривичних санкција „за лица која ради предизборних активности злоупотребе јавна средства“, као и за оне који „на радном мету, нарочито у јавној управи, на било који начин агитују на запослене у погледу изборног гласања“.
Опозиција у својим захтевима предвиђа и спречавање злоупотребе бирачког списка, и то кроз „кривичну одговорност министра задуженог за бирачки списак и сваког другог лица, уколико се злоупотребом бирачки списак нађе код неовлашћеног лица (у околини бирачких места, поседовање и провера адреса пребивалишта бирача). Такоже се тражи и доследна примена забране фиктивне промене пребивалишта и израде фалсификованих докумената у циљу злоупотребе бирачког права.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa