Инфо

16. децембар 2018.16. дец 2018.
74. рођендан "Гласа Подриња"

74. рођендан "Гласа Подриња"

Велика дела почињу Првом реченицом. Прича о настанку “Гласа Подриња”, почиње Другом. Због њих!
Према сведочењу старијих у тек ослобођеном Шапцу, на искрају 1945. године, док се још чула грмљавина топова, “Глас” је започео своју мисију бележења и ширења информација у складу са једном од основних животних потреба људи.
Не би требало заборавити ни велику љубав и ентузијазам оснивача и првих новинара, који су креирајући тадашњу јавност забележили мноштво занимљивих прича о људима. Они су увек били у центру интересовања. Наравно, стављање људи у жижу, праћено је са свим њиховим врлинама и манама. Регистровани су догађаји и друштвене појаве, људска прегнућа ка новим и вишим вредностима. Упозоравано је и на контрапродуктивне тенденције, свесни да животне стазе нису посуте само цвећем, јер да је тако то више и не би био живот, већ бајка. Поједине приче у новинама на тренутак ће можда и личити на бајку. Сви подаци које у њима налазите су аутентични, додирљиви, као и судбине оних о којима говоре.
Наш циљ никада није био затварање у локалне оквире, већ отварање према другим срединама путем пласирања актуелних, истинитих и занимљивих информативних садржаја. Обавештавано је о раду Скупштина општина, општинских влада, органа управе, иницијативама и одлукама.
Политика је наша судбина, а економија оно од чега треба да живимо. Не бавимо се политиком ради политизирања, већ покушавамо да на аналитички начин саопштимо суштину стремљења у политици, поштујући основна демократска начела и кодекс професије.
Бавимо се привредниим кретањима и новим прописима у овој области. Пољопривреда и село налазе значајно место у нашим новинама. Пратимо рад месних заједница, културна прегнућа, а не изостају ни спортски садржаји.
Део простора у новинама опредељен је за стваралаштво ученика. Они и њихови подвизи у бројним такмичењима, дефинитивно су сфера нашег интересовања.
Објављивањем њихових радова омогућујемо да покажу колико су талентовани и шта су научили у школи.
Какав год да је ово је наш завичај. Зато у континуитету слушамо приче о људима, често онако како нам њихови синови, очеви, родбина, комшије и пријатељи говоре. Покушавамо да отргнемо од заборава дела знаменитих људи. Славимо их као што их је славила фрула са некадашњих прела и игранки.
Подсећамо на богату историју овог краја, велика дела и јунаштва, а не запостављамо ни нашу свакодневицу, оно о чему сањамо и о чему размишљамо кад се пробудимо.
И овог пута наглашавамо: Читаоци, ово су ваше новине. Очекујемо да својим сугестијама и предлозима, проширите њихов садржај.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa