Инфо

10. јануар 2019.10. јан 2019.
Фото: Радио Магнум

Фото: Радио Магнум

Наранџасти метео-аларм, снег у већем делу земље

На снази су због снега жути и наранџасти метео-аларм у целој земљи. У већини крајева пада слаб снег и температура је нешто испод нуле. Потребно је да возачи држе веће одстојање од возила испред због дужег зауставног пута у зимским условима.

У већем делу Србије данас се очекују обилније снежне падавине и значајно повећање висине снежног покривача, од 10 до 20 центиметара, а у планинским пределима и стварање снежних наноса, прогноза је РХМЗ-а.
Извештај Силвије Пашајлић из Ивањице (8.00)
Yоур броwсер доес нот суппорт тхе видео таг.

Ветар је слаб и умерен, северозападни. Јутарња температура износи од минус пет до минус један, а највиша дневна од минус три до један степен.

У Војводини је на снази жути метео-аларм, а у остатку Србије наранџасти. Наранџасти метео-аларм значи да су прогнозиране опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Највише проблема има у Новој Вароши, где је јуче проглашена ванредна ситуација, и у ивањичком крају где су главни путни правци јутрос чисти, али не и локални путеви до удаљених села.

Због снежних наноса већих од пола метра у нека села се не може ни пешке. Завејаним путевима кроз сметове нису успели да се пробију сви ученици школе "Светозар Марковић" у селу Ковиље. Ни другим ђацима у планинским крајевима пут није једноставан.

У Лесковцу снег пада већ 24 сата. Висина снежног покривача у граду је 20 центиметара, али га има знатно више у брдско-планинским деловима. Снега има на коловозу, али су саобраћајнице проходне.

Највише снега је у Црној Трави – пола метра снежног покривача је у варошици, а у вишим деловима преко једног метра.

Посла је било за ватрогасце-спасиоце. Горан Николић из Сектора за ванредне ситуације рекао је да је за 48 часова било шест интервенција. Углавном је реч о болесним лицима којима је потребно доставити лекове или их довести до болнице са медицинским екипама. Тамо где се не може теренцима или санкама, спасиоци иду пешке.

Ледени дани однели су и прву жртву у 2019. години. Седамдесетосмогодишња жена из Бранчића, недалеко од Пријепоља, преминула је од последица смрзавања.
Tanjug

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa