Инфо

21. јануар 2019.21. јан 2019.
Oд 1. јула порез на приходе од сеоског туризма

Oд 1. јула порез на приходе од сеоског туризма

У Србији ће од 1. јула ове године они који раде у сеоском туризму плаћати порез на приход који остваре од пружања угоститељских услуга у објектима домаће радиности, сазнаје данас Блиц.
Обвезници ће бити они који се баве сеоским туризмом у објектима домаће радиности као што су салаши, етно-села и слични туристички капацитети, а приходима од угоститељских услуга сматраће се приходи које физичко лице оствари пружањем угоститељских услуга у тим објектима.
Како је објављено на порталу Блица, порез на приходе од сеоског туризма уведен је изменама закона о порезу на доходак градјана који је недавно усвојен.
Они који пружају угоститељске услуге у објектима домаће радиности треба да, у периоду од 1. маја до 30. јуна ове године, поднесу пореску пријаву надлежном пореском органу.
Блиц сазнаје да је приход од сеоског туризма предмет опорезивања и годишњим порезом на доходак градјана, а ближе услове за опорезивање тог прихода уредиће министри надлежни за послове финансија и туризма у Србији.
У плану је да се приход опорезује годишње, плаћаће се квартално, а решење ће доносити порезници.
Порез на приходе од сеоског туризма износиће пет одсто просечне месечне зараде по запосленом у претходној години, помножен бројем појединачних лежајева односно камп парцела и одговарајућим коефицијентом по категорији туристичког места.
Сеоска туристичка домаћинства која се налазе у туристичким местима која нису категорисана плаћаће по једном лежају измедју 2.000 и 2.500 динара пореза годишње.
У Србији има више од 1.000 регистрованих сеоских домаћинстава која се баве туризмом, а многе годишње посети више од 1.500 људи.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa