Инфо

22. јануар 2019.22. јан 2019.
Политика: Шест пута скупље полисе за туристичке агенције, могуће поскупљење аранжмана

Политика: Шест пута скупље полисе за туристичке агенције, могуће поскупљење аранжмана

(Бета) - Туристичке агенције у Србији могле би у наредну летњу сезону да уђу са знатно вишим трошковима за осигурање, што би довело до поскупљења аранжмана од 10 до 30 одсто, преноси данас лист Политика.
Осигуравајуће куће почеле су да шаљу нове износе годишњих премија осигурања туристичким агенцијама чији су износи и до шест пута више од оних које су плаћале годинама уназад, навели су представници Асоцијације независних туристичкух агенција (АНТАС).

Осигуравајуће куће објасниле су повећање цене осиграња тржишним ризиком, што је последица прошлогодишњег лошег искуства када је неколико агенција отказало путовања путницима и отишло у стечеј.

Већини агенција уговор о осигурању истиче 25. јануара, па како тврде, имају прекратак рок да прибаве банкарске генерације и другу документацију.

"На осигурану суму од 300.000 евра до сада смо плаћали од 70.000 до 100.000 динара, у зависности од осигуравајуће куће, промета и тога да ли је агенција имала одштетне захтеве. Сада најављују нове цене од 3.500 евра па навише, што сматрамо повредом наших права", навели су у АНТАС-у.

Предлог је да све агенције које имају до 2.500 путника годишње плаћају најнижу премију од 3.500 евра, док је највиши износ 10.000 евра за оне који имају више од 20.000 путника.

"Уколико премија осигурања заиста буде оволико увећана, агенције ће морати на неки начин да ублаже ванредне расходе, тако да би аранжмани могли да поскупе од 10 до 30 одсто", рекла је председница Управног одбора АНТАС-а Гордана Продић.

Политика је пренела да је због овога Привредна комора Србије организовала хитан сасатанак са представницима турустичких агенција од којих је затражено да пошаљу предлоге решења проблема, да би потом могао да се организује састанак са представницима осигуравајућих кућа и Народном банке Србије.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa