Инфо

22. јануар 2019.22. јан 2019.
Суђење за смрт малог Раденка опет одложено

Суђење за смрт малог Раденка опет одложено

Наставак суђења у случају смрти осмогодишњег дечака Раденка Никодиновића, из лозничког села Козјак, заказан за данас (22.1) у шабачком Основном суду није одржан, пошто је промењен судија. Како је потврђено у овом суду, досадашњи судија Мирјана Пајтић прешла је у Виши суд и све њене предмете у рад, укључујући и овај, добила је судија Основног суда у Шапцу Татјана Илић.
Према речима дечаковог оца Милана, ни он ни његов адвокат нису знали да ће се ово догодити када су стигли у суд и после данашњег одлагања рочишта остао је ’’затечен и шокиран’’.
- Судија Пајтић нас јесте на прошлом рочишту обавестила да иде у Виши суд, али да ће остати да заврши овај предмет, и била је вољна да то учини, тако да сам потпуно затечен овим обртом. Дошао сам на рочиште кад тамо други судија. Она жена није имала довољно времена да се детаљно, потпуно упозна са предметом тако да рочиште није одржано, а ново је заказала за 18. фебруар. Није она ништа крива, верујем да је добар судија, али стрепим шта ако се сада све врати на почетак, онда смо до сада безвезе ишли на суд. Ово је страшно, мислим да се дошло до пред краја суђења, да је остало још неколико рочишта, да се данас саслуша неколико сведока и наредни пут вештаци из Новога Сада, а сад све ово, овакав обрт. Много сам се изнервирао, па у питању је дете, не нека лоповија, уместо држава да стане иза случаја да се што пре оконча можда ћемо све испочетка. Огорчен сам, ово стварно нема смисла - рекао је огорчено после суђења отац покојног Раденка за Курир.
Прво рочиште у предмету против три оптужена лекара у случају смрти осмогодишњег Раденка, одржано је 29. јуна прошле године у шабачком Основном суду, а онда је због сезоне годишњих одмора наставак, односно саслушавање сведока заказано за септембар и до данас је одржано неколико рочишта.
Подсетимо, оптужни предлог против ортопеда из Опште болнице Лозница и двојице доктора са Института за здравствену заштиту мајке и детета ’’Др Вукан Чупић’’ у Новом Београду поднело је 23. фебруара 2018. године лозничко Основно јавно тужилаштво и предложило да се оптуженима изрекне казна затвора у трајању од најмање пет година. Тужилаштво тројици оптужених лекара ставља на терет да су извршили по једно кривично дело, тешка дела против здравља људи. Њима се ставља на терет да су у периоду од 2. до 8. октобра 2016. у Лозници и Београду, у урачунљивом стању, пружили лекарску помоћ повређеном малолетном, сада покојном Раденку, и да су, из нехата, применили очигледно неподобан начин лечења и тиме проузроковали погоршање здравственог стања детета услед чега је 8. октобра 2016, наступила дечакова смрт у Институту за мајку и дете.
Иначе, пошто је троје судија Основног суда у Лозници који поступају у кривичној материји тражило изузеће у овом суду није имао ко да суди у случају дечакове смрти па је суђење почело тек када је Апелациони суд у Новом Саду ’’као стварно и месно надлежан суд’’ одредио Основни суд у Шапцу.
Курир

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa