Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.

Корупција расте јер су се дефинитивно урушиле институције


БЕОГРАД, 31. јануара 2019. (Бета) - Члан Савета Владе Србије за борбу против корупције Јелисавета Василић рекла је данас да корупција у Србији расте јер су се институције које би требало да се боре против ње "дефинитивно" урушиле.

Она је за Бету рекла да због стања у институцијама није изнедјења да је Србија у истраживању Транспарентности Србија о перцпепцији корупиције у односу на прошлу годину назадовала за десет места и медју 180 земаља налази се на 87 месту.

Навела је се готово свакодневно крши Европска конвенција о људским правима "јер чак и председник државе и министри и пре судске одлуке некога проглашавају кривим, чиме се утиче на суд и нарушава пресумција невиности".

"Агенција за борбу против корупције већ дуже време није функционална јер не може да изабере чланове, а независне институције Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, док су им на челу били Саша Јанковић и Родољуб Шабић, разним причама су компромитоване", рекла је Василић.

Она је рекла да Савет за борбу против корупције стално ради оно што му посао и шаље извештаје Влади али "претпоставља да Влада Србије и не чита извештаје те институције".

"Никад нас нису позвали ни председник Србије Александар Вучић ни премијерка Ана Брнабић да разговарамо о нашим предлозима за смањење корупције", рекла је Василић.

Додала је да је Вучић на почетку мандата показао вољу да разговара, али је убрзо престао да консултује Савет, када је, како је рекла, вероватно схватио да је то тело независно и не трпи утицаје.

Премијерка је, према речима Василић, два пута звала чланове Савета, али око договора о организацији али не и о извештајима и предлозима за борбу против корупције.

Истакла је да је недавно истраживање Бироа за друштвено истраживање (БИРОДИ) показало да чак 17 одсто судија сматра да у судству има корупције.

"Када би судије рекле да у правосуђу има и један одсто корупције и то било много", рекла је Василић.

Најавила је да Савет за борбу против корупције ради истраживање о корупцији, везаној за нотаре, стечајеве, катастар и извршење.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa