Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
Национални дан без дувана: И Србију чека потпуна забрана пушења на јавним местима

Национални дан без дувана: И Србију чека потпуна забрана пушења на јавним местима

У Србији због пушења сваке године умре 15.000 људи. До краја године пред Владом нацрт закона о потпуној забрани пушења на јавним местима.
Овај дан се обележава 31. јануара, већ више од 20 година, а ове године под слоганом „Заштитимо се од дувана".
Уз податак да у Србији годишње због пушења умре 15.000 људи, а да тренутно пуши око два и по милиона одраслих, стижу и процене Светске здравствене организације да ће више од 800.000 садашњих пушача превремено умрети уколико се не примене снажније мере контроле дувана.
Једна од тих мера је и потпуна забрана пушења на јавним местима, а из Министарства здравља најављују да ће се нацрт закона о томе наћи пред Владом до краја године, преноси РТС.
„То предвиђа комплетну забрану пушења у затвореном простору у свим јавним објектима. Такође, борба против не само класичног дувана, него и против коришћења наргила, електронске цигарете", истиче Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља за РТС.
Иако актуелни Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму забрањује пушење на јавним местима, оно је дозвољено у угоститељским објектима већим од 80 квадратних метара.
У њима су власници обавезни да половину простора посвете непушачима.
Према новом закону, пушење би и у њима требало да буде забрањено.

РТС

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa