Инфо

6. фебруар 2019.6. феб 2019.
Данас: Свесно планирају мање приходе у буџету да би се хвалили суфицитом

Данас: Свесно планирају мање приходе у буџету да би се хвалили суфицитом

(Бета) - Већи или мањи суфицит од пројектованог у буџету Србије последица је лошег планирања, пише дневни лист "Данас".

Лист подсећа да је је министар финансија Србије Синиша Мали последњег дана јануара саопштио да је у том месецу планирани суфицит од 7,8 милијарди, а био је три пута већи.

Тај тренд, како наводи "Данас" траје од 2015. године и наводи пример да је 2017. године у буџету Србије разлика између планираног дефицита од 43,5 милијарди динара и оствареног суфицита од 32 милијарде динара била 75 милијарди динара.

Професор Економског факултета у Београду Јуриј Бајец сматра, како је навео "Данас", да погрешно планирање оставља различите последице.

"Ако се претера са расходима, онда је то, на пример, инфлација, а ако се оствари вишак, за који неки мисле да је добра ствар, то значи да је пореско оптерећење превелико, или да се оптерећују неки сектори који не би требало. Такође, то показује да држава није у стању да потроши све што је прикупила", рекао је Бајец и додао да политичари посебно воле да се хвале резултатима у буџету.

Он је указао и на још једну последицу непланираног вишка у буџету, а то је повећање дискреционе моћи владе.

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић је за "Данас" рекао да се не може оцењивати извршење буџета на основу једног месеца.

"Јануар је иначе сезонски много буџетски бољи од осталих месеци и не може се оцењивати на основу њега, па чак иако је три пута бољи од планираниг. И ако би се појавио буџетски простор ове године не би га требало користити за повећање плата и пензија већ за смањење пореза и повећање инвестиција", рекао је Арсић.

Додао је да у јануару представници власти најаве повећање плата и пензија и целе године о томе причају, а онда повећање буде у децембру.

Арсић је објаснио да је разлог за конзерватвно планирање буџета у претходним годинама био и споразум са Међународним монетарним фондом који није дозвољаво да се планира боља наплата пореза.

"А то се дешавало, сива економија је смањивана и расла наплата пореза, па отуда и већи суфицит него што је планиорано", казао је Арсић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa