Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
Локални омбудсмани страхују да ће остати без заменика због измена Закона

Локални омбудсмани страхују да ће остати без заменика због измена Закона

(Бета) - Омбудсман Краљева Милан Туфегџић изјавио је данас да би стриктном применом Закона о локалној самоуправи омбудсмани могли остати без својих заменика, што би угрозило рад те институције на локалном нивоу, јер како је рекао, 600 притужби грађана годишње у том граду не може да реши један човек.

Он је за агенцију Бета рекао да заменици омбудсмана никада нису били предвиђени Законом, али их он не забрањује.

"До сада су заменици омбудсмана постојали на основу Статута или одлука донетих у локалним самоуправама", рекао је Туфегџић и додао да ће ти акти до краја марта морати да буду усаглашени са Законом, али ће пре усвајања у локалним скупштинама ићи на мишљење Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

Туфегџић је рекао да, имајући у виду став надлежног Министарства, сада очекује стриктну примену Закона и да ће Министарство враћати Статуте градова и општина на "усаглашавање" са законом уколико буду предвиђали заменике омбудсмана.

"Није ми јасно због чега се позивамо на јачање независних контролних институција, када се на овај начин гасе", казао је Туфегџић.

Канцеларија омбудсмана у Крагујевцу има два заменика, како су рекли, они су важни за ефикасан рад по притужбама грађана којих годишње има око 1.000.

Из те канцеларије упозоравају да ако омбудсман оде на дуже боловање, може доћи до "паралисања рада те институције", јер нема заменика, а стручне службе нису овлашћене да одраде поједине акте.

Сматрају да је неопходно донети и Закон о локалном омбудсману, пошто сада његов статус регулише само један члан Закона о локалној самоуправи.

Изменама тог Закона Заштитник грађана биће Локални омбудсман, што је трећа промена назива од увођења те институције у Србији.

Представници канцеларије Омбудсмана у Краљеву и Крагујевцу учествовали су јуче на тренингу са темом "Институција омбудсмана и писање притужби" у организацији Иницијативе младих и подршку америчке амбасаде у Србији.


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa