Инфо

23. фебруар 2019.23. феб 2019.
Орицио: Нацрт медијске стратегије добар, важна импелментација

Орицио: Нацрт медијске стратегије добар, важна импелментација

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио оценио је да је нацрт медијске стратегије веома добар текст и да ће њена имплементација бити од велике важности.
"Имплементација стратегије ће бити кључна, њу је потребно искористити као средство за рад на свим медијским аспектима којима се треба позабавити у циљу стварања здравијег медијског окружења", рекао је Орицио у интервјуу агенцији Бета.
Он је додао да је медијска стратегија "свакако веома важно средство" и изразио наду да ће текст из нацрта у највећој могућој мери остати у коначној верзији.
Орицио је казао да је ОЕБС, као организација која поседује моћ окупљања и поуздан је партнер свима, добио позив с највишег нивоа да помогне у изради медијске стратегије.
"Успели смо да ставимо све потенцијалне заинтересоване стране око истог стола. То није било лако, било је веома различитих идеја и гледишта, веома различитих почетних полазишта. Мислим да је учињен сјајан посао", навео је шеф Мисије ОЕБС-а.
Он је казао да се Радна група за израду медијске стратегије летос састајала "два пута недељно - у јулу, августу, септембру, неуморно разматрајући различите идеје" и додао да је ОЕБС понудио помоћ у виду експертизе, али да је суштинска експертиза дошла изнутра, јер Србија има "фантастичне медијске стручњаке".
"Потенцијал је велик, а имплементација стратегије је најважнији и најтежи део, не само у Србији него свуда", додао је он.
Орицио је казао да је слобода медија фундаментални део онога што представља владавина права, а да је безбедност новинара важан аспект слободе медија.
"Напад на безбедност новинара свако друштво и држава треба да третира као директан напад на саму државу", навео је Орицио.
Он је рекао да је веома важно да у таквим ситуацијама постоји брза реакција власти, додавши да је "потребно радити заједно на културном окружењу" како би претње постале незамисливе, а хитра реакција државе уобичајена.
Упозорио је да је у Србији недавно било напада на новинаре, да због тога степен узбуне треба да буде висок и додао да ће ОЕБС наставити да пружа помоћ у тој области.
Потребно је радити на стварању бољег медијског окружења у којем треба да учествују све заинтересоване стране - новинарска удружења, медији и новинари, рекао је Орицио.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa