Инфо

4. март 2019.4. мар 2019.

ДСС: Влада хоће да уведе ГМО у Србију

Демократска странка Србије (ДСС) упозорила је данас јавност да се Влада спрема да на "мала врата" уведе ГМО храну у Србију и тиме изазове тешке последице по здравље грађана, српску економију и животну средину.
Како је саопштио ДСС, у Предлогу закона о изменама и допунама закона о безбедности хране, који се налази пред посланицима Народне скупштине, у члану 5 уводи се тачка 6 у којој се наводи да се "храном сматра" и "генетички модификована храна и генетички модификована храна за животиње и храна за животиње добијена од генетички модификованих организама у складу са посебним прописом".
"Из овога је сасвим јасно да се спрема увођење ГМО хране у Србију и то у тишини, како се јавност не би против тога побунила", наводи се у саопштењу и додаје да "Влада покушава и да читаву ствар 'замагли' тврдњом да ће за ово бити донети 'посебни прописи' о којима се ништа не зна".
ДСС је казао да би увођење ГМО хране изазвало "несагледиве последице по здравље грађана, по животну средину, али и по српску економију".
"ДСС упозорава посланике Народне скупштине да ово имају на уму у расправи, као и током гласања", навео је ДСС и додао да позива Владу да овај предлог закона повуче и да уколико то не учини, посланици и Влада преузимају одговорност за последице које могу настати увођењем ГМО хране.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa