Инфо

4. април 2019.4. апр 2019.
Подршка најпотребнија

Подршка најпотребнија

Удружење „Да будемо сви једнаки“, у сарадњи са ОШ „Свети Сава“, обележило је Међународни дан особа са Дауновим синдромом. У Храму Свете Тројице подршка је пружена дружењем, психолошким саветовањем за родитеље, ликовним радионицама за децу, литургијом, а пре свега обувањем шарених чарапа.

Двадесет и први март изабран је јер симболизује три копије хромозома 21, који је јединствен за особе са Дауновим синдромом, а шарене чарапе подсећају на хромозоме и подстичу на прихватање различитости. На овај дан решили смо да заједно са логопедима, дефектолозима и стручним особљем које ради са децом са посебним потребама, пружимо подршку– истакла је Катарина Ивановић, председница Удружења „Да будемо сви једнаки“.

Обележавању овог дана, придружио се и европски Центар за екологију, у чије име је доктор Дејан Павловић истакао да је основни циљ повећање видљивости свих особа са инвалидитетом, а посебно деце са сметњама у развоју.
-Потребно је да сви као друштво подигнемо ниво осетљивости на њихове проблеме, да им омогућимо боље укључивање у све друштвене токове и омогућимо приступачније образовање и здравствену негу. Желимо да створимо боље шансе за што квалитетнији живот. Оно што је један од два основна услова за реализацију тога јесте да свим родитељима буде признат статус неговатеља и да им у складу са тим држава призна радни стаж и омогући месечно примање новчане надокнаде у висини Републичког минималца. Друга неопходна ствар је да се на нивоу града обезбеди већи број личних пратилаца – истакао је доктор Дејан Павловић, представник европског Центра за екологију и сарадник Удружења „Да будемо сви једнаки“.

Запослени у ОШ „Свети Сава“ свакодневно раде са децом са Дауновим синдромом, а колики значај за њих представљају манифестације оваквог типа објаснила је овом приликом Јелена Ђурђевић, дефектолог.
- Трудимо се да их укључујемо у што већи број активности које су повезане са ситуацијама у реалном животу јер је за њих од највећег значаја управо социјална интеграција. Организујемо изласке у град, и посећујемо различите културне уставнове, што се показало као одличан начин приближавања деци свега што се дешава у реалном животу – истакла је Ђурђевиђева и додала да је излазак из учионице за њих од највећег значаја, на који они посебно добро реагују.
Особе са Дауновим синдромом могу имати послове и бити продуктивни чланови друштва. Желе да буду третирани као други и имају веома изражену социјалну интелигенцију и емпатију. Често се суочавају са здравственим проблемима као што су срчане мане, лош имунитет, слаб вид и слух и имају спектар емоција као и сви други.
К.Ј.Ђ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa