Инфо

10. април 2019.10. апр 2019.
Новости: Удружење банака припремило лекс специјалис о кредитима у францима

Новости: Удружење банака припремило лекс специјалис о кредитима у францима


Банкари и задужени у швајцарским францима, уз посредовање државе, данас настављају преговоре о посебном закону којим би био решен деценијски проблем више од 16.000 градјана, пишу "Вечерње новости".

На сајту "Новости" објављено је да је на столу предлог закона којим се предвидја отпис 40 одсто главнице, конверзија у евро и наставак отплате по годишњој каматној стопи од 3,5 одсто. Предлог важи за све задужене без обзира на износ кредита.

"Радне групе УБС су нацрт радиле на основу смерница донетих на састанцима представника Министарства финансија, Народне банке Србије (НБС), банака највише изложених овим кредитима, као и представника задужених градјана", казао је за "Вечерње новости" извор из банкарских кругова, потврдјујући да је план да закон буде усвојен пре краја априла.

У тексту тог закона банкари, ипак, нису навели да су уговори о кредитима у францима били законити, иако су то првобитно планирали. Томе су се успротивили управо задужени градјани, јер би се на тај начин корисници кредита спречили да правду потраже на суду, наводе "Новости".

Истакнуто је да лекс специјалис није једини пропис који ће бити усвојен како би се решио проблем задужених у "швајцарцима". НБС и Министарство финансија мораће да донесу подзаконске акте којима би се уредила практична примена новог прописа, попут, на пример, пореских питања.

Представница удружења грађана задужених у францима ЦХФ Србија Соња Вујановић је агенцији Бета рекла да то удружење став Враховног касационог суда да је валутна клаузула у уговору о кредиту у францима ништава тумачи тако да је то динарски кредит са каматом потписаном у уговору и роком отплате.

"То је оно што људи не разумеју. Никакве конверзије у евре нисмо тражили. Кредити индексирани у ЦХФ валути су законом забрањени 2011 године. Тада да је урадјена конверзија било би то крајње коректно од стране страних франшизних банака а не да нас пусте да трајемо до краја рока отплате у спекулативним кредитима", казала је Јовановић.

Додале је да се сада као једно од решења предлаже отпис 30 одсто дела дуга и конверзија у кредита у евре, што, по њеним речима, за дуженике није прихватљиво.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa