Инфо

15. април 2019.15. апр 2019.
Pulsonline

Pulsonline

Мањак сезонских радника у пољоприведи подиже цену наднице

Просечна плата сезонских радника у пољопривреди зависи од послодавца, врсте и тежине посла, али од тога да ли се надница плаћа по килограму убраног воћа или на основу утврђене сатнице.

Зарада се углавном обрачунава на основу сатнице, која се креће од 80 динара до 250 динара, па се дневно може зарадити до 2.500 динара, а за неке сложеније послове још и више.

Понуда послова је добра, али и интересовање оних који траже посао. Премда је пољопривредна сезона на почетку, послова има углавном у воћњацима и виноградима, али ће ускоро уследити и брање воћа и поврћа.

Мада би се могло рећи да за обављање тих послова има довољно људи, све више је послодаваца који се ослањају на раднике које су већ ангажовали и који знају тај посао.

Ипак, обучених берача воћа је све мање, тако да је већ средином марта, око два месеца, пре почетка брања малина, веома изражена потрага за радницима. Малинари нуде дневницу од око 2.000 - 2.500 динара, уз обезбеђен смештај и храну. Осим тога многе газде обезбеђују и трошкове превоза.

Слично је и кад је реч о брању јагода, које на отвореном почиње у мају. У пластенцима средином априла, а сатница се креће од око 180 - 220 динара.

Један од разлога за недостатак берача, пре свега људи обучених за тај посао, је и тај што су веома тражени и у земљама Европске уније. Тамо су зараде много веће.
Agroklub

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa