Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
АПР покренула принудну ликвидацију 7.500 привредних друштава

АПР покренула принудну ликвидацију 7.500 привредних друштава

Агенција за привредне регистре (АПР) данас је саопштила да је покренула принудну ликвидацију 7.500 привредних друштава због тога што нису доставила годишње финансијске извештаје за две узастопне године, 2015. и 2016, до краја пословне 2017. године.

Најављено је да ће у наредним данима АРР покренути поступак принудне ликвидације преосталих око 15.500 друштава, како би се из правног живота искључили они који не послују у складу са законом, са циљем да се повећа правна сигурност пословања и подигне ниво транспарентности привреде.

Поступак принудне ликвидације, у складу са Законом о привредним друштвима, по службеној дужности спроводи Регистратор привредних субјеката, доношењем решења о покретању принудне ликвидације за свако појединачно привредно друштво.

Истовремено се објављује оглас о покретању принудне ликвидације за свако појединачно друштво у непрекидном трајању од 60 дана, на сајту АПР-а (www.apr.gov.rs), у Регистру привредних субјеката, а по истеку тог рока у наредних 30 дана друштво се брише из регистра.

Од датума преласка у статус друштва у принудној ликвидацији, односно од дана објављивања огласа о принудној ликвидацији, друштва могу да наставе са радом, али не могу да предузимају нове послове већ само да завршавају започете, укључујући и измирења доспелих обавеза, као и плаћања за текуће обавезе друштва и обавезе према запосленима. Не исплаћује се учешће у добити, односно дивиденда, нити се имовина друштва може расподељивати члановима друштва пре брисања друштва из регистра.

Сви судски и управни поступци у односу на друштво које је у принудној ликвидацији, прекидају се, а друштво не може ни да региструје промене података у Регистру привредних субјеката од дана објављивања огласа о принудној ликвидацији на сајту АПР-а.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa