Инфо

1. јун 2019.1. јун 2019.
Робот и малине - има нека тајна веза

Робот и малине - има нека тајна веза

Већ деценијама постоји опасност, страх да би људе могли заменити роботи. Новина је да је осмишљен робот који би могао заменити бераче. Овај робот специјалиста је за брање малина и у том послу двапут је успешнији од људи јер за дан набере 25.000 малина, док је људски максимум 15.000 плодова.

Осмислио га је професор роботике на Универзитету Плимут Мартин Стелен, а пројекат је развила компанија Филдворк роботикс. Робот користи технике машинског учења да би идентификовао "зреле" малине и за то користи своје камере и сензоре.

Када пронађе "добру" малину за хватање, његове хватаљке, које подсећају на штипаљке за роштиљ, хватају плод и беру га, а потом га ставе у корпу.

Технологија за развој је коштала скоро 900.000 долара и коштаће још више јер конструктори имају у плану да развију нове способности овог успешног радника.

Према Андреју Џонсону, портпаролу Фронтиер ИП - компаније која је специјализована за комерцијализацију универзитетске интелектуалне својине, која подржава Филдворк, овај робот би могао да бере по једну малину на сваких десет секунди и то 20 сати дневно.
Каматица

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa