Инфо

28. јун 2019.28. јун 2019.
Лакше до лечења у иностранству

Лакше до лечења у иностранству

Преко Републичког фонда за здравствено осигурање, од почетка године, на лечење у иностранство отишло је 350 деце на лечење, а прошле године близу 700, преноси Радио-телевизија Србије (РТС). За те сврхе је до сада издвојено 560 милиона динара.

Од оснивања буџетског фонда, 2014. године, одобрено је 165 захтева за лечење, 293 узорка послата су на анализу у иностранство и 31 стручњак из иностранства је боравио у Србији.

Ит РФЗО поручују да има довољно новца за лечење, а од почетка године потрошено је 200 милиона динара.

"Ове године је отишао 21 пацијент на лечење у иностранство. Послато је 39 узорака на генско и метаболичко испитивање и седам иностраних стручњака је дошло код нас и урадило драгоцене хируршке интервенције", рекао је педијатар-кардиолог са Института за мајку и дете Владислав Вукомановић.

Он наводи да су најчешће индикације за које пацијенти одлазе у иностранство хематоонколошка обољења, ортопедска, трансплантација јетре, обољења очију, ретка обољења код деце.

Проблем је у томе што некада ни родитељи, ни лекари немају довољно информација како преко фондова на лечење.

"Процедура је таква да заседа лекарска комисија и у року од 7 дана, а најчешће и брже доносе одлуку која је у преко 99 одсто случајева позитивна и дете или одрасла особа се упућује у иностранство", навео је Вукомановић.

Лечење не сме да буде експериментално, а неопходно је доставити конзилијарно мишљење.

Информације о томе шта је све неопходно за упућивање на лечење у иностранство или има ли довољно новца грађани сада могу пронаћи и на сајтовима њњњ.фонџдравља.цом и њњњ.фонд.гов.рс.
RTS

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa