Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
Када нешто заиста желиш...
Пројекат УПМО и Гласа Подриња: „Заједно у медијима“ (8)

Када нешто заиста желиш...

Да ли препреке постоје? Апсолутно да. Може ли се рећи да је нешто неоствариво? Вероватно да јесте, а да ли сте нешто заиста желели, толико јако да нисте били спремни одустати, да ли је сан неостварив или сте само прелако одустали од њега?
Особе са инвалидитетом чине десет процената популације, а они су и део стопроцентне популације која сања и тежи да оствари снове, а труд исписује прву разлику међу људима... Ово су четири од више хиљада особа које су победиле околности следећи снове и осећај.

Хитац за срећу
Прва одличја у конкуренцији стрелаца са инвалидитетом Гордана Пешић је освојила пре једне деценије, али када је почела није престајала и убрзо је постала најбоља у Србији у својој категорији. Кроз надметање у малокалибарској и ваздушној пушки чланица Стрељачке дружине „Раднички“ је освојила близу педесет одличја и више десетина шампионских пехара.

- Стрељаштвом сам се бавила и пре повреде, те је оно остало моја велика љубав. Тренинг није само могућност да унапредим вештину, већ је и одлазак у један други свет, психичка релаксација – истиче Гордана.

Гордана Пешић, Фото: "Глас Подриња"


Најбоља спортисткиња Подриња за 2021. годину у најдуговечнијем спортском избору у Србији, избору Гласа Подриња, освојила је све што се освојити може, али такмичење није само борба за пласман и одмеравање снаге са такмацима.

-Не борим се само за медаље, већ је овај спорт моје идентитет и кроз њега се доказујем и себи. Својим највећим успехом сматрам што сам успела да се изборим, што могу да изађем из куће, дођем на тренинг, осетим такмичење и вратим оптимизам који ме је красио одувек – додаје Гордана.

Психологија извор снаге
Др Јелена Товаровић је још у раној младости остала непокретна. Злу судбину је прихватила као околност на коју није имала утицаја, одлучивши да снове које је имала следи и даље. Данас је она млада жена са две факултетске дипломе, Енглески језик и психологија, а из психологије је претходне године одбранила и докторат, стекавши највише стручно знање. Тренутно је запослена у Одељењу друштвених делатности Градске управе.

др Јелена Товаровић


-Психологија ми је помогла да спознам себе. Та наука ме је освојила од првог часа, постајући полако нешто посебно за мене. Учећи сам видела нове путеве за самооснажење после свега што се догодило. Схватала сам да се „дружим“ са облашћу коју не желим да напустим на крају школске године. Студије су ми помогле да се додатно заинтересујем за психологију личности. Уписала сам докторске студије и одбранила докторску дисертацију. Схватила сам да границе готово не постоје, односно ако постоје, воља и жеља увек нађу начин да их савладају – нагласила је Јелена када смо први пут разговарали недуго после стицања докторске титуле.

Поезија живота
Снага и лепота писане речи освојила је Анђелка Заблаћанског, писца из Глушаца, члана Удружења књижевника Србије. У његовом опусу је проза, поезија, афоризими. Књиге је објављивао у Србији, али је и превођени аутор на руски, енглески, мађарски и бугарски језик. Говори руски језик, те и сам преводи дела , чиме стиче право да се искаже и као преводилац. Освајао је међународна признања, а носи уредничко искуство из часописа „Суштина поетике“.

Анђелко Заблаћански (фото: wikipedia.org)


-Поезију пишем најчешће и става сам да песник увек носи дете у себи, те није могуће прве стихове записивати у позним годинама. Љубав према писаној речи је моја љубав читавог живота. Инспирација је живот, инспирација су околности. Важно је много читати, осетити велика дела других пре него се одлучите за своја – рекао је Анђелко за наш лист.

Љубав према човечанству
Живот Слободана Бркића и достигнућа не могу се ни сажети у неколико редова. Грешком лекара, остао је без вида још у инкубатору, дијагноза „инкубаторско слепило“. Операција је омогућила да задржи тек периферни вид. Ношен подршком родитеља, Слободан, родом из Мачве похађао је школу најпре учењем напамет, „писањем у глави“, све док није овладао брајевом азбуком. Завршио је Музичку школу у Шапцу, Факултет политичких наука, но Слободан говори течно чак четири језика, а споразумева се на још шест, компонује музику за клавир, са сестрама је одржао бројне концерте („Трио Бркић“) на којима су посетиоци могли да упознају вокалне могућности. Заљубљеник је у технологију, организује рачунарске и језичке курсеве.

Слободан Бркић (фото: serbiantimes.info)


- Одувек сам се концентрисао на оно што могу, не на оно што не могу. То је приступ који негујем и за којим сам уверен да треба свако по њему да поступа. Волим да себе дефинишем као човека који помаже човечанству и то је моја мисија. Да ли то чиним компонујући, певајући, учећи друге језицима, раду на рачунару, животним саветима, то је само медијум за алтруистичку суштину.

Зна више од 600 говора државника и генерала из целог света и то на оригиналном језику, не у преводу. Каже да говори „само“ десет језика.

-Циљ ми је да научим педесет језика. За један језик ми треба између месец и по и три месеца, некада дневно учим пет, шест хиљада речи и желим да овладам са још више језика. Свако има неко ограничење, физичко, психичко, али је најгоре самоограничење, када воља и жеља нису јаки. Срећа се не може досегнути уколико неко не чини све што може да је „дохвати“.

Д. Благојевић

На крају...
На крају овог фељтона надамо се да смо текстовима у претходна два месеца побудили пажњу код вас драги читаоци, али не само кроз проблеме, већ вам и приближили свакодневицу, према статистици, сваког десетог становника. Она је испуњена срећом, бригом, разонодом, проблемима, запослењем, одмором, свакодневица иста као и код свакога. Оптимизмом, мање или више видљивим у сусрету дарују важну лекцију свима. Инвалидитет су ограничења у нечему, али нема силе која ће ван наше жеље ограничити снове, тежње и вољу.
Ово је крај фељтона “Заједно у медијима”, а он је само део сарадње за коју искрено верујемо да је на обострано задовољство и која ће се наставити још интензивније у будућности.


Најновији број

28. септембар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa