Инфо

Берза

  • akdm 350 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 5.999 ▲ 1,68%
  • kmbnpb 799 ▲ 1,65%
  • niis 572 ▼ -2,05%
  • rso20197 99,55 ▲ 0,14%
  • rssds20237 93,00 ▼ -7,00%
  • rssds20238 90,00 ▼ -10,00%
  • tlvc 2.500 ▼ -2,57%
  • utsi 1.400 ⚫ 0,00%
  • zisr 3.300 ▼ -0,09%
(5. март 2020.)
НИЈЕ СРАМОТА... БИТИ ЛГБТ

Нисам по калупу, и одлично сам са тим

Само треба прихватити и волети себе,без обзира на све. Све може да се реши. Ако се неко истиче из масе,увек ће постојати људи који ће подржавати и који ће стајати иза тебе као прави пријатељи
Нисам по калупу, и одлично сам са тим
ЛГБТ млади у Србији најчешће крију од својих најближих своју сексуалну оријентацију.Не знају коме да се обрате.Живе у патријахалним породицама у којима је то највећи грех и плаше се да кажу ко су из страха од избацивања из куће.Срамота је.
Срамота је бити другачији.
Срамота је волети.
Ово је прича храбре девојке коју НИЈЕ СРАМОТА.


Јована,одакле ти храброст?
-Увек сам била аутсајдер,истицала сам се из масе и била сам на мети људи.
И некако,када сам се пронашла и прихватила себе онакву каква сам и направила споразум са својом породицом рекла сам себи - Ово сам ја,није ме брига шта ће свет мислити о мени.Увек ће бити оних који те воле.

Ми тебе знамо са друштвених мрежа,сви млади су те коментарисали и нико није знао каква си ти уствари.Сви су мислили да си чудна,заправо си нормална девојка.

- Да, људи генерално мисле да сам ја подигнутог носа,да не може да се прича са мном, онда иду стереотипи, због тога што сам ја геј, да ћу ја мувати сваку девојку, да ће ту бити свашта,али на крају седну са мном или чују од некога из мог друштва,е она је у ствари океј девојка и као упознамо се постанемо добри пријатељи и онда седнемо на причамо и њихово мишљење буде : - Еј па ти си уствари океј девојка...
Све то дође на своје када ме неко упозна.

Увек сам била аутсајдер,истицала сам се из масе и била сам на мети људи.
И некако,када сам се пронашла и прихватила себе онакву каква сам и направила споразум са својом породицом рекла сам себи - Ово сам ја,није ме брига шта ће свет мислити о мени.Увек ће бити оних који те волеДа ли је у твом животу постојао период који је јако тежак, из којег си изашла као прави победник?
-Да то је био период мог аутовања,пошто сам се аутовала сам се аутовала када сам имала јако дугу косу и нако тога сам се ошисала и нисам смела да изађем из куће два месеца због велике количине увреда,насиља, физичког и психичког.Затврорила сам се у себе. Једноставно сам се изборила са тим и на крају ме је цела Србија заволела јер сам скупила храброст да покажем да нисам по калупу.


Колико ти је школа у коју тренутно идеш и завршаваш,помогла да сазриш и обликујеш свој идентитет?
-Школа примењених унетности је генерално јако отворена школа.У основној школи сам имала проблема са наставницима због моје сексуалне оријентације ,фризуре и облачења.
Бирала сам школу у којој ће ме најмање малтретирати.Наишла сам на диван колектив који од првог дана знао за мене.Наишла сам на људе који ће стати иза мене, поред асоцијације Дуга и то ми је показало да постоји доста људи који су јако добри и пружиће ти подршку.

Да ли је тачно да је један наставник хтео да ти остави слабу оцену из једног предмета само зато што си друге сексуалне оријентације?

-Јесте тачно,али није слаба оцена,него је хтео да са петице,спусти моју оцену на 4 или 3.

Јована,потпреседница си младих у асоцијацији Дуга...можеш ли нам рећи нешти више о томе?
-Генерално се бавим комуникацијом са младима,налазим људе за радионице, причам о проблемима са њима у вези аутовања. Другачији је приступ када неко ко је млад прича о томе. Неће га гледати као ауторитет, већ као пријатеља.

Потичеш из једне јако патријахалне породице.Како су они реаговали на твоје аутовање?
-Сада је све у реду.Моја сексуална оријентација више не утиче на наш однос. Прихватили су ме,тата је први сазнао, који је иначе свештеник. Рекао ми је давне 2014. - Океј ,то је твоја фаза,тинејџер си,у пубертету ...проћи ће...
Али на крају није прошло и он је то само прихватио.
Мајка је јако бурно реаговала као и остатак породице, али је све временом дошло на своје. Људи на мене треба да гледају као особу,а не на основу тога са ким ја спавам.

Шта поручујеш људима,и како да једног дана кажу није ме срамота?
-Само треба прихватити и волети себе,без обзира на све.
Све може да се реши.Ако се неко истиче из масе,увек ће постојати људи који ће подржавати и који ће стајати иза тебе као прави пријатељи.
Горан Димитријевић

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije

Најновији број

2. јул 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa