Инфо

Берза

  • aero 900 ▲ 3,69%
  • ikrbg 70 ▲ 40,00%
  • jesv 6.002 ▼ -7,66%
  • niis 605 ▲ 1,00%
  • rso16142 114,63 ▼ -0,90%
  • stotn 125 ⚫ 0,00%
(16. април 2020.)
НИЈЕ ПОГРЕШНО АКО ПИШЕШ ЛЕВОМ РУКОМ!

Јер ми смо посебни

Леворуки људи су се током живота сусрели и са осудама, али и одушевљењима других људи. Некад им је „лева рука“ била корисна, а понекад их је било срамота због ње
Јер ми смо посебни
Много пута сам добила питање „Зашто се осећаш посебно само зато што си леворука?“. Мислим да је време да поразговарамо о томе и да вам објасним зашто су леворуки људи посебни.
Само, од прилике, 10% људи пише левом руком. Већина су мушкарци. Чак две трећине.

Зашто људи пишу левом руком?
Гени ту играју важну али не и одлучујућу улогу. Доказано је да је десноруким људима развијенија лева страна мозга, а леворуким – десна. Аустралијски научници су дошли до закључка да деца која су превремено рођена имају 54% шансе да постану леворука.
Десна половина мозга обрађује информације интуитивно, тренутно, креативно, са пуно емоција. Стране мозга нису одговорне само за доминантну руку, већ и за одређене особине. Леворуки људи су темпераментни, нестрпљиви, тешко издржавају присилу. Агресивнији су и имају „краћи фитиљ“. Тако да, размислите следећи пут пре него што уђете у расправу са леворуком особом.
С обзиром на то да леворуки људи покушавају да се навикну на живот у свету „дешњака“ често изгледају смотано. Али заправо је проблем у томе што су свакодневне ствари које користимо прилагођене десној руци, што значи да леворуким људима оне „нису на руку“. Квака на вратима је на супротној страни, мењач у аутомобилу се налази на десној страни, па чак и компјутерски миш – на десној је страни. Низ је дугачак.
Оно што ме фрустрира свакодневно је то што су левој руци дали погрдно значење, често се користи да би означили нешто што је погрешно и неисправно.


Занимљивости
*леворуки људи имају три пута веће шансе да постану алкохоличари
*Ако оба родитеља пишу десном руком имају само 2% шансе да добију леворуко дете.
*Више од 2 500 леворуких умре сваке године од коришћења предмета прилагођених дешњацима
*Дешњаци живе око 9 година дуже од леворуких.
*Леворуки људи чак имају и свој празник – 13. Август је у свету обележен као дан леворуких људи.
*Бољи су спортисти.Постоје и негативне ствари везане за десну страну мозга. Десна страна мозга делује на човекове емоције и расположење. То је образложење зашто леворуки људи имају већи ризик да оболе од шизофреније, али и од разних фобија и депресија. Резултати једног истраживања су показали да леворуки људи чешће подижу руку на себе. Самоубиства су код њих три пута чешћа.

Како сазнати да ли вам је дете леворуко?
Јако рано може да се открије да ли је дете леворуко или десноруко. Доминантна рука се природно одреди до пете године. Треба обратити пажњу којом руком дете узима звечку, флашицу, касније и кашичицу, па чак и којом ногом шутира лопту.
Оно што је важно је да родитељи, али и учитељи, не врше притисак на децу да пишу десном руком јер то може утицати на здравље детета. Чак се тада може приметити и муцање.

Само, од прилике, 10% људи пише левом руком. Већина су мушкарци. Чак две трећине.


Леворуки људи су се током живота сусрели и са осудама, али и одушевљењима других људи. Некад им је „лева рука“ била корисна, а понекад их је било срамота због ње. Ево шта моји вршњаци кажу, каква су њихова искуства:

Ђорђе Мијаиловић
Ђорђе

Када сам био млађи доста њих се чудило томе јер су сви у породици десноруки. Када сам кренуо у школу ситуација је била скоро иста, био сам једини леворук и свима је то било чудно. Поред тога, чудили су се што јако лепо пишем, а како сам чуо то баш и није карактеристично за леворуке. Доста њих је због тога било одушевљено. Када сам био мали јако ми се допадало то што сам леворук. У том узрасту, деца се често хвале имају ово, имају оно, разликују се по нечему и зато је био „леп осећај“ када знаш да си по нечему другачији од својих вршњака па макар то било и којом руком пишеш.

Татјана Богићевић
Татјана

Неки људи осуђују то што сам леворука. То ме, искрено, не дотиче јер леворука деца су надарена за много ствари, али нису баш друштвена. Можда је то разлог зашто осуђују, или чак имају неки свој, посебан, разлог. Било је тренутака када ми је било непријатно због тога, јер познато је да су леворуки неспретни и јако тешко ми је ишла калиграфија (уметничко писање). Дешавало се да оборим или испустим нешто. Сматрам да је предност то што сам леворука, јер једноставно смо другачији од осталих. Иако нас неки не прихватају такве какви јесмо. Мада би требало сваког прихватити. Не треба да се мењамо због особа само зато што не одговарамо њиховим стандардима.

Жељана Пантелић


Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije

Најновији број

28. мај 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa