Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
ДРУЖЕЊА

ДОБРО ДОШЛИ У ВАЉЕВО

Протеклог четвртка, 29. септембра ове године, група од тридесетак шабачких пензионера, чланови Секције пензионера МУП Шабац, придружили су се многобројној дружини пензионисаних радника МУП Србије, на дружењу, у Ваљеву, на традиционалној манифестацији, која је ове године посвећена и Светском дану старих.
Госте на улазу у ексклузивни хотел “ОМНИ“ поздравио је у име домаћина Владимир Миливојевић, председник Секције пензионера МУП Ваљево, поред младића и девојака, обучених у српску народну ношњу, који су госте почастили погачом и сољу.
Поздрављајући госте Миливојевић је нагласио:
- Ви сте добро дошли у град Ваљево, драге колегинице и колеге, као и остали гости, у град који је смештен подно венца ваљевских планина: Маљена, Повлена, Медведника и Јабланика, на обали реке Колубаре, на границама равни Тамнаве и Колубаре и брдовите Подгорине, град који је од давнина познат по бунама и устанцима, које је водио српски народ, вечито се бранећи од страних освајача и нападача. Ваљево је данас модеран град, град мале привреде, трговине, туризма и културе, са бројним споменицима. Као што знате окупили смо се да се дружимо, забављамо и надмећемо у пар спортских дисциплина, као што су фудбал, стрељаштво, атлетика, риболов и шах.
Шапчани у овим такмичењима, овога пута, нису имали запажене резултате, што је било право изненађење.
Знатан број гостију, који нису узели учешћа у спортским дисциплинама, определио се за разгледање града. Гостима је био одређен професионални водич, радник ТО града Ваљева.
Многима је ово био први сусрет са Ваљевом, па је прво уследио обилазак старог дела града звани Тешњар, изграђен још у време турске владавине на обали Колубаре и подно оближњег брда, утешњен на том простору, због чега носи и такав назив. Данас Тешњар представља једну од ретких градских целина из 18. и 19. века, добро очуване, у којима се и даље налазе стари дућани, занатлијске радње као што су грнчарска, воскарска, ткачка, сарачка и друге. Захваљујући овим радњама и зградама оне су допринеле да се овде још увек може осетити дух старих времена.
Прелазећи преко моста на Колубари посетиоци улазе у два новосаграђена градска трга, а то су Трг Војводе Мишића, у коме доминира велики споменик подигнут њему у част и захвалност, исто као што је урађено на Тргу Десанке Максимовић, на коме је подигнут њен споменик.
У непосредној близини поменутих тргова налази се зграда Народног музеја подигнута 1870. са сталном поставком “Трећа димензија прошлости ““ поглед из будућности“. У овом музеју посетиоци су имали прилику да виде и да доживе живот и амбијент првих људских станишта, да прошетају старом калдрмом Тешњара, да ослушну вреву тог доба, звуке радионица, да виде кабинет Војводе Мишића, да дочекају први воз који је ушао у Ваљево итд.
Приликом обиласка зграде Муселимов конак, најстарија грађевина у Ваљеву у којој су Турци месеца фебруара давне 1804. заточили (ухапсили), а потом погубили Алексу Ненадовића и Илију Бирчанина, угледне српске кнезове, чије су одсечене главе подигли на кров поменутог конака.
Неизоставна је била посета Кули Ненадовића, коју су подигли Јаков Ненадовић тадашњи попечитељ внутрених дела (данас министар унутрашњих послова) устаничке Србије и његов син Јеврем.
После обиласка Куле Ненадовића гости су посетили новосаграђени Храм Васкрсења Христова, а потом се препланули од ваљевског сунца, вратили у хотел у коме су наставили даље дружење уз музику и игру.
Приликом додела захвалница, пехара и медаља, присутнима се обратио и градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, подржавајући овакво дружење пензионера МУП Србије, нагласивши њихову улогу у претходном периоду, као и данашњем, у овим доста тешким временима.
Такође, речи захвалности, на постигнутим резултатима, и одзиву на овој манифестацији, изразио је проф. др Андреја Савић ““ председник Скупштине Асоцијације пензионера МУП Србије, изразивши задовољство што на том дружењу може да види колеге од севера, па до југа Србије.
М.Ботић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa